27 maart 2024

“Europese aanbesteding van zorg zit ons in de weg”

Europese aanbestedingsregels zitten de zorg in gemeenten nog te vaak in de weg en moeten daarom versoepeld worden. Die boodschap hadden de Almeerse afdeling van het Leger des Heils en welzijnstichting De Schoor aan Tom Berendsen, CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. Zij boden Berendsen tijdens een bezoek aan Almere een pamflet aan tegen het Europees aanbesteden van zorg.

CDA-wethouder Froukje de Jonge begrijpt de frustratie van de zorginstellingen. “In alles is schaarste. Of het nu om leraren gaat, sociale huurwoningen of huisartsen. Om die schaarste het hoofd te bieden is het belangrijk dat zorgorganisaties de stad en de inwoners goed kennen. Maar door Europese aanbestedingsregels kunnen er ook zorgorganisaties van buiten de stad hier komen en dat werkt niet altijd even goed.”

Volgens Gerard Boekhof van welzijnstichting De Schoor komt het voor dat sommige zorgprojecten verdwijnen of niet goed worden overgenomen als er een nieuwe partij zich heeft ingeschreven. “Die moeten dan weer het wiel opnieuw uitvinden en dat is zonde van de tijd en van het geld.”

“Geen markt”
Tom Berendsen is het helemaal eens met het pamflet. “Het sociaal domein is geen markt, hier moeten juist partnerschappen centraal staan.” In het Europees parlement zal hij zich hier hard voor maken.

Campagne
Berendsen was in Flevoland in het kader van de verkiezingscampagne voor de Europese verkiezingen van juni. Hij was ook in Nagele om te kijken bij de aanleg van een warmtenet. Op de kandidatenlijst staat één Flevolander, Johan van Slooten uit Urk die op nummer 13 staat.

Stroomnet
Tijdens zijn bezoek aan Almere kwam ook het probleem van te weinig ruimte op het stroomnet aan de orde. De komende jaren moeten er 30.000 huizen worden gebouwd, maar op dit moment is er nog maar stroom voor 5500 huizen. “Een probleem dat niet alleen in Nederland, maar in Europees verband moet worden aangepakt,” aldus Berendsen. “Wij willen dat de EU zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. Dat kan alleen met een langetermijnvisie, samenwerking en forse investeringen in de energie-infrastructuur.”

Op de foto bij de overhandiging van het pamflet vlnr: Luc Tanja (Leger des Heils), Gerard Boekhof (De Schoor), Tom Berendsen, Froukje de Jonge.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.