26 februari 2024

"Werving buschauffeurs Rrreis moet beter"

De werving van nieuwe chauffeurs voor de bussen van Rrreis kan beter. Het CDA wil daarbij wel een handje helpen.

We weten het: er zijn grote problemen in het busvervoer van Rrreis in Flevoland. Busbedrijf EBS is niet in staat om alle geplande ritten te rijden. Dit zorgt voor veel overlast en irritatie bij de inwoners van Flevoland die afhankelijk van de bus zijn.

Tekort aan chauffeurs
Volgens EBS is een van de belangrijkste redenen van deze chaos een tekort aan buschauffeurs. De CDA-fractie in Provinciale Staten vindt dat EBS meer moet doen om dit op orde te krijgen.

Om EBS daarbij te helpen, stelt het CDA voor om een deel van de boete die opgelegd wordt vanwege de gebrekkige dienstverlening te besteden aan de werving van nieuwe buschauffeurs. Wij dienen in de eerstvolgende PS-vergadering een motie in met die strekking.

Kosten
Om buschauffeur te worden moet je een opleiding van 5 maanden volgen. Ongeveer de helft van de kosten wordt vergoed. Volgens CDA-fractievoorzitter Marian Uitdewilligen is deze regeling niet aantrekkelijk voor mensen die de andere helft niet uit eigen zak kunnen betalen.

"Door een deel van de boete te gebruiken voor een betere opleidingsregeling kunnen de mensen sneller aan de slag als chauffeur, waardoor de problemen rond het busvervoer eerder worden opgelost," aldus Uitdewilligen.

"Een boete opleggen is terecht maar alléén een boete lost geen problemen op. Dit voorstel zorgt ervoor dat de oplossing een stap dichterbij komt en dat de ergernissen van de busreizigers eerder voorbij kunnen zijn."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.