Hayo Halbersma

Dokkum

Wie is Hayo Halbersma ?
Hayo is de jongste uit een gezin van vier. Zijn ouders waren Burdaarders waar zijn pake hoofd der lagere school was. Hayo woont met Esther en hun twee zonen in Dokkum. Dochter is de deur uit maar woont met haar man om de hoek. Hayo houdt van sporten, erop uit met Baloo (bruine labrador) en muziek. “Op zondagochtend, mag ik regelmatig het mooie orgel van de Grutte Tsjerke van Ternaard bespelen”. Hayo is ook organist in de PKN kerk van Dokkum.

Van Dokkum naar Den Haag
Na de LEAO en MEAO, studeerde Hayo overheidsmanagement aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden en Europese bestuurskunde aan de Universiteit Twente waar hij ook zijn eerste baan kreeg bij het Van Poelje Instituut van de UT. Daarna werkte hij in Den Haag bij de Raad voor het Openbaar Bestuur en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Heitelân
“Toch bleef het Heitelân trekken. De rust en ruimte die we hier kennen. De taal, het landschap, de wâldhúskes en de terpdorpjes en kerkjes. Dat voelt als thuiskomen”. Toen hij Esther ontmoette was de stap terug naar Dokkum gauw gezet. Hayo werd directiesecretaris bij de Gemeente Leeuwarden en later adviseur bij het Openbaar Ministerie.

Haags gedoe
Bij Hayo thuis werden vroeger vaak de Haagse debatten in de Tweede Kamer gevolgd. “Ik kreeg de politiek al van jongs af aan mee. Ik leerde ook plichtsbesef en door te zetten, ook bij tegenslag. Maar ook om verantwoordelijkheid te nemen en naar elkaar om te zien. Zo ben ik opgegroeid, zo sta ik in het leven en zo herken ik mij in het CDA.”

High-five Speerpunten van Hayo
De belangrijkste van de 5 is dat de menselijke maat terug moet. “We moeten stoppen met het willen betrekken van mensen bij de politiek. We moeten de politiek op mensen betrekken. Mensen verwachten een overheid die naast hun staat in plaats van tegenover ze. Of het nu die inwoner is uit Holwerd die een vergunning wil, een buurt uit Hallum met een leuk initiatief of die winkelier uit Kollum met een vraag. Het gemeentehuis moet samenlevingsgerichter worden. Op weg helpen en niet in de weg staan. Wat gaan we dus doen ? Onnodige regels afschaffen, minder procedures, minder beleid, minder controle en met méér vertrouwen in de mienskip”.

Mag ik op 16 maart voor ú kiezen ? Dan reken ik op uw stem !

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.