27 januari 2024

'Uit de fractie' - korte kijk op de behandeling in PMA of Raadsvergadering - 31

25 januari 2024: 'In gesprek met de raad' en Raadsvergadering

De agenda, stukken én de videoregistraties kun je hier en hier terugkijken. Ieder kwartaal is er een 'In gesprek met de Raad' (IGMDR). Daarin kan iedereen die dat wil een gesprek aanvragen met de gemeenteraad. De gesprekken worden door de Griffie van de Gemeenteraad ingepland. De onderwerpen zijn zeer divers. In deze IGMDR werden twee onderwerpen behandeld die op dit moment zeer actueel zijn, maar ook al langer een aandachtspunt. Er was aandacht voor de verkeerssituatie aan de Sprengenweg en er was een gesprek met bewoners van de Hertenlaan en Reeënlaan die de verkeersdruk van de huidige ringweg-route door hun te smalle straten een probleem vinden. 

De agenda van de raadsvergadering werd voor een belangrijk deel gedomineerd door een amendement van de CDA Apeldoorn fractie. 

Hans van Gerrevink: "Bewoners veiligheid Sprengenweg"

Toen bekend was dat ik deze presentatie van bewoners aan de Sprengenweg mocht bijwonen ben ik in het dossier gedoken van deze lokatie. Al vele jaren wordt er gesproken over het verbeteren van de veiligheid en de gehele sprengenweg (van de Loolaan tot en met de rotonde aan de Jachtlaan - waar het inmiddels John F. Kennedylaan heet). Ondanks de ambities is het tempo en het budget ontoereikend om het iedereen naar de zin te maken. Duidelijk is ook dat er op de verschillende onderdelen van de lokatie verschillende meningen en wensen zijn. Het was fijn om de mening van bewoners, scholen en ondernemers aan te horen. In het eerste deel van de Sprengenweg (loolaan - prinses Beatrixlaan) ligt er een ontwerp, dat volgens betrokkenen niet voldoet. Voor het tweede deel moet gewacht worden op het integrale verkeersveiligheidsplan van de Gemeente Apeldoorn. Ik heb zelf niet een oplossing die direct past op de wensen van alle mensen, maar ik ga samen met de fractie van het CDA Apeldoorn in elk geval een poging doen de snelheid in de ontwikkeling te brengen. Ook nu budget niet vanzelfsprekend is en op allerlei lokaties in Apeldoorn zou kunnen of moeten worden ingezet. 

Martin Fransen: "Raadsvergadering"

 

Afgelopen donderdag stond er een belangrijk punt op de agenda: het proces om te komen tot een begroting voor de komende jaren. Die vanaf 2026 enorm gaat veranderen. 

Op dit moment staat Apeldoorn er financieel goed voor. Het meerjarig financieel perspectief is echter (zeer) zorgelijk. Vanaf 2026 laat de begroting een fors tekort zien. Apeldoorn moet de komende jaren structureel tot 30 miljoen ombuigen cq bezuinigen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor onze inwoners en organisaties. Het CDA Apeldoorn heeft het initiatief genomen om als Raad de regie te pakken in dit proces. Dit betekent dat er naast een voorkeursvariant van het college drie scenario’s worden geschetst en dat ombuigingsvoorstellen de genoemde richtbedragen overstijgen; de raad moet echt keuzes kunnen maken. Daarnaast willen we de komende maanden goed luisteren naar u, de samenleving. Wat is de impact van maatregelen en wat is de mening van inwoners en organisaties.

Het amendement is uiteindelijk door alle partijen in de Raad (oppositie en coalitie) aangenomen. CDA Apeldoorn zal u de komende maanden op de hoogte houden en nodigen u uit met ons mee te denken!

In de raad is verder een positief besluit genomen over de bestemmingsplannen van de bedrijventerreinen Kieveen-West en Veldhuizen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.