17 juli 2023

Actuele zaken CDA Fractie

Inmiddels is het weer zomer, we hebben al hele hete dagen gehad.

Ook in de politiek is het soms net als het weer, zeer veranderlijk. Net voor het zomerreces is het kabinet gevallen. Er waren al meerdere punten geweest in de coalitie, waar het moeilijk liep en nu moeten we dus met elkaar op 22 november weer naar de stembus. Ook lokaal gaan we ons weer voorbereiden op deze verkiezingen

Namens de fractie ben ik op 11 juli naar Onderdendam geweest (bestuursvoorzitters en fractievoorzitters), om met mensen uit de gehele provincie te praten over waar we nu staan en waar we heen willen met het CDA. Goed om samen de inbreng aan Peter Roelofs mee te geven, wat er voor onze regio van belang is. Maar vooral wat moet het verhaal van het CDA zijn.

Maar in onze eigen gemeente hebben we ook niet stil gezeten. We zijn nu een jaar als nieuwe fractie op weg. De laatste keer dat de nieuwsbrief uitkwam is alweer een poosje geleden.

Vanaf januari hebben we belangrijke onderwerpen besproken. Voor de gemeente was vooral de nieuwbouw van de Neuteboom en Maarsborgschool een onderwerp waar we als gehele raad gezegd hebben, dat het plan beter moet. Als fractie hebben vooral draagvlak vanuit de samenwerking gemist met de burgers. Hier komt dus na de zomer een vervolg op.

Vanaf vorig zomer bevragen wij het college hoe het gaat met het armoedebeleid, de zorgen rondom energie, hoge prijzen voor boodschappen ect. , maakt dat het niet makkelijk is voor iedereen om rond te komen. Wij blijven hier het college op bevragen, voor ons blijft het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er meer gebouwd gaat worden, er is inmiddels wel iets gebouwd, maar er moet meer gebouwd worden. Dat starters mogelijkheid hebben om ook hier te blijven wonen, maar ook ouderen passende woningen kunnen vinden.

Naast de fractie en -raadsvergaderingen gaan we ook op werkbezoeken, dit is voor ons belangrijk, zo horen wij wat er speelt in de gemeente. We zijn afgelopen voorjaar in Stadskanaal Noord geweest, maar ook in Alteveer en zo hebben we ook een bedrijvenbezoek gebracht bij Polytech.

Na de zomer gaan we aan de slag met de voorbereiding voor de begroteing van 2024. Om een gezonde financiële positie te blijven houden, waarin we keuzes moeten maken.

Onze fractie heeft een wisseling gehad met de fractieondersteuner. Aike Blaauw is vanaf 1 mei onze fractieondersteuner.

Nu eerst zomer, maar het werk ligt niet helemaal stil, u kunt ons nog tegenkomen en als u ons mist, weet ons te vinden. Op de site van CDA Stadskanaal staan onze gegevens.

Een goede zomer gewenst.

Namens de fractie

Agnes Wubs

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.