24 november 2018

Akkoord met peilbesluiten, internationaal beleid en overdracht dijkwegen

De oktober-vergadering van het Algemeen Bestuur van HHNK kende minder vuurwerk dan die van september, waar besloten moest worden over de versterking van de Markermeerdijken. Nu stonden vooral een paar reguliere peilbesluiten op de agenda. Dat is toch belangrijk, omdat het gehanteerde waterpeil in poldergebieden in grote mate de gebruiksmogelijkheden bepaalt. Het ging hier o.a. om peilbesluiten voor de polder Waarland, in het veengebied en voor de Waterlanden, Noord-Kennemerland en Heerhugowaard. Het betrof allemaal kleine wijzigingen waartegen nauwelijks bedenkingen van ingezetenen waren binnengekomen, zodat we er goed mee konden instemmen.

Tweede belangrijke punt betrof het internationale beleid van HHNK. Het CDA steunt uiteraard het feit dat HHNK vanuit maatschappelijke betrokkenheid bijdraagt aan oplossingen op het gebied van waterbeheer in (arme/kwetsbare) regio's op de wereld die qua inrichting vergelijkbaar zijn met het beheersgebied van HHNK en daarmee met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben. HHNK brengt daarbij kennis en expertise in, wat moet leiden tot een bijdrage aan een duurzame ontwikkeling ter plaatse. De ambities van het Algemeen Bestuur (met het CDA voorop!) en de internationaal opgedane ervaringen in de afgelopen jaren leiden er nu toe dat de internationale activiteiten worden uitgebreid. Met name die in het kader van DWA, Dutch Water Authorities, waarin ook met andere waterschappen wordt samengewerkt. 

Laatste opvallende besluit was dat we akkoord zijn gegaan met het starten van de voorbereiding van de overdracht van onze dijkwegen aan de zes gemeenten Amsterdam, Bergen, Den Helder, Heerhugowaard, Texel en Zaanstad. Immers de wegen worden weliswaar voor onderhoud van de dijken gebruikt, maar hebben vooral een verkeersfunctie, die de gemeente beter kan beheren. De ondergrond (de dijk zelf) blijft uiteraard wel van HHNK. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.