22 september 2023

Voorrang voor Gennepenaren

Afgelopen week stond het nieuwbouwplan “Vallei van Milsbèk” op de Raadsagenda. We weten allemaal hoe zwaar het belang van woningbouw op dit moment weegt, in de gemeente Gennep. Er bestaat een erg grote behoefte. Zowel jong als oud zoekt naar een woning. De Vallei van Milsbèk is een fors plan, maar juist door het groots aan te pakken worden er ook relatief veel betaalbare woningen gebouwd. Hoe mooi zou het zijn wanneer onze éigen jongeren en ouderen deze huizen gaan betrekken?
Ik heb daarom gepleit voor een voorrangsregeling voor onze eigen inwoners. Vooral voor starters is het bijna onmogelijk om een betaalbare woning te bemachtigen. Hoog tijd om hen in eigen gemeente de helpende hand te bieden.Het is belangrijk voor de leefbaarheid en de vitaliteit van onze kernen dat onze inwoners in hun eigen woonplaats kunnen blijven. Geef hen daarom voorrang bij nieuwbouwprojecten.
Middels een doelgroepenverordening kunnen we dit voor de toekomst vastleggen. Hier pleit ik van harte voor, maar daar gaat tijd overheen. Ik heb nu alvast een vurig pleidooi gehouden om onze eigen inwoners de eerste keus tot koop te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door de eerste inschrijving alleen binnen Milsbeek en alleen binnen de gemeente Gennep te houden. Daarna volgt de rest, wellicht met voorrang voor ‘terugkeerders’. De wethouder heeft toegezegd om hierover in overleg te gaan met de projectontwikkelaar. Een belangrijke stap voorwaarts.
Op deze manier wordt niemand uitgesloten, maar maken woningzoekenden uit onze eigen gemeente wél de grootste kans op een betaalbare koopwoning. En juist voor hén wil ik bouwen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.