05 oktober 2022

Duurzaamheidsagenda 2022-2026

Duurzaamheidsagenda 2022-2026

Voor ons ligt de nieuwe duurzaamheidsagenda. De visie die is vastgesteld door de raad in 2017 is hiervan nog steeds de onderlegger. De Duurzaamehidsagenda heeft wat ons betreft de juiste uitgangspunten. Duurzaamheid als rode draad hanteren bij alles wat we doen, ruimte bieden voor innovatie en communicatie en participatie zijn belangrijke instrumenten. Dit zijn anekdote van de uitgangspunten. Dit alles onder het mom van samen aan de slag. Want alleen kunnen we het niet.

Toch hebben wij ook enkele punten van kritiek.

Zoals het college van B&W zelf al onderschrijft is communicatie van groot belang bij dit onderwerp. We moeten het met z’n allen voor elkaar krijgen. Samen aan de slag. Het CDA staat positief kritisch tegenover de communicatie. Bij de duurzaamheidsvisie 2017 hebben wij de communicatie als kracht benoemd. Als we lering trekken uit de afgelopen jaren blijkt de communicatie niet altijd de kracht te zijn, maar juist het zwakke punt.  Wij zien hierin graag verbetering.

Voor de verandering zijn de financien deze keer niet het probleem. De personele bezetting wordt hoogstwaarschijnlijk het probleem. Eerder hebben wij al aan de wethouder gevraagd of prioritering hierbij zou helpen. Als CDA vinden wij dat iedereen in de samenleving mee moet kunnen doen. Voor ons gaat prioritering uit naar diegene die zelf de duurzamaheidsmaatregelen niet kunnen treffen. De aanpak van energiearmoede. Hier vallen veel stappen te zetten. Niet enkel voor de duurzaamheid.

Aangezien er in de duurzaamheidsagenda staat vermeld dat de sociale aspecten de randvoorwaarden zijn gaan wij ervan uit dat u dit als een serieuze zaak ziet.

Dan nog een opmerking die wellicht meer technisch is van aard, maar zeker niet onbelangrijk. De Uitvoeringsregeling klimaatadaptatie, de uitvoeringsgarantie Warmtetransitie en het duurzaamheidsakkoord met de woningcorporaties zijn nog niet in deze Duurzaamheidsagneda opgenomen. Toch stemt de raad vanavond in met deze niet complete Duurzaamheidsagenda.

Hoe kunnen wij als raadslid een goed besluit nemen als deze niet compleet is. Wij hopen dat de wethouder ons meer inzicht kan geven en ons kan overtuigen waarom we nu in moeten stemmen en niet op een later moment wanneer de Duurzamaamheidsagenda compleet is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.