18 maart 2024

Terugblik Internationale Vrouwendag

Tekst: Mathil Sanders, wethouder sociaal domein Geldrop-Mierlo (CDA)

Afgelopen 8 maart was het de internationale vrouwendag. In mijn beleving niet echt iets waar we in ons land uitgebreid aandacht aan besteden. Bij navraag bij mijn oude tante was dat voorheen wel en in de krant las ik dat her en der wel sterke vrouwen in het zonnetje worden gezet. Zelf heb ik van mijn mannelijke collega’s uit het college van B&W een mooie bos bloemen gekregen op 8 maart.

Als wethouder ga ik regelmatig op bezoek bij de Vrouwencirkel in het wijkcentrum de Dreef in de Coevering. Daar komen vrouwen vanuit andere landen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen door met elkaar te praten over de dingen die ze elke dag tegen komen. Toen ik er drie maanden geleden was, kwam het gesprek op Internationale vrouwendag. En wat daar in Nederland en specifiek in Geldrop-Mierlo aan wordt gedaan? Ze vertelde verhalen uit hun eigen land met grote feesten, demonstraties en zelfs vrije dagen. Niets van dat alles in onze gemeente. Er kwamen allerlei vragen in mij op; zijn we als vrouwen hier al verder in emancipatie? Hebben we alles al verworven wat nodig is? Ik zag de vrouwen zitten en dacht: “nee nog lang niet, niet voor hen, niet voor mij als bestuurder en zeker nog niet voor onze dochters”. Helaas heeft recent nieuws uit onze gemeente laten zien dat geweld tegen vrouwen zichtbaar aanwezig is.

Ik heb deze vrouwen aangemoedigd om dat wat niet is, een kans te geven om wel wat te worden. We hebben nog wat te winnen en we worden als gemeente natuurlijk steeds internationaler. Daar ligt een enorme uitdaging maar ook een kans. We kunnen zoveel van elkaar leren om samen onze samenleving sterker te maken.

Dus met een subsidie van de gemeente Geldrop-Mierlo zijn deze vrouwen, ondersteunt door de LEV groep aan de slag gegaan. Ik werd uitgenodigd om de avond te openen. Of ik dus tussen 19:00 en 19:30 uur aanwezig wilde zijn in wijkcentrum de Dreef. Ik was er netjes op tijd en tot mijn verbazing stond er een rij tot buiten! Bij binnenkomst in de zaal zag ik vrouwen, jong en oud, van allochtone en autochtone komaf. Ik was perplex, hoe weten deze vrouwen dit allemaal? Na gesprekjes bleek dat vrouwen de advertentie in het Middenstandsbelangen hadden gelezen, of de poster gezien of uitgenodigd waren door een vriendin. En ze hadden er allemaal zin in.

Tijdens de avond werd het drukker en drukker. Vrouwen uit allerlei culturen, mooi gekleed in traditionele kledij, Oekraïnse vrouwen van onze opvanglocatie Stationsstraat 33, stralende jonge vrouwelijke asielzoekers uit de opvanglocatie Akert, sterke vrouwen uit Ghana, zingende vrouwen uit Geldrop, koffieschenkende vrouwen van de Koffiekar uit de Coevering, klappende en meedeinende vrouwen uit Marokko, een zingende praktijkondersteuner en natuurlijk de dames van de LEV, de vrijwilligers en de wethouder. We hebben de hele avond vol verbazing gekeken naar dit overdonderend succes. Er waren meer dan 200 vrouwen die in alle rust en met heel veel plezier een mooie avond hebben gehad. We gaan het zeker evalueren en kijken uit naar volgend jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.