06 maart 2024

Stadsdialoog met Gastvrij Amsterdam:verzuchting over regelbrij

Tijdens een stadsdialoog met B&B houders uit Amsterdam en Weesp, hebben Rogier Havelaar, Laurens Lochtenberg en Jozef Badal van het CDA Amsterdam gesproken met de B&B houders over verschillende zorgen en kwesties.
Een van de belangrijkste punten was het gebrek aan vertrouwen door de politiek in B&B houders en huizenruilers. De toenemende regelbrij maakt het steeds moeilijker om Amsterdam gastvrij te houden.
Met praktijkvoorbeelden werd zo bijvoorbeeld duidelijk dat ondernemers uit Weesp last hebben van onduidelijke definities en toegenomen regeldruk.
Een belangrijk gespreksonderwerp was de hoge toeristenbelasting. Veel gespreksdeelnemers spraken hun verontwaardiging uit over de recente verhoging. Rogier Havelaar deelt deze mening.
Zeker omdat de coalitie bij de begrotingsbehandeling plotseling kwam met deze onverwachte verhoging. Het geld had de coalitie van PvdA, GroenLinks en D66 nodig om kleinere ‘hobby’-projecten te financieren.
De toegenomen regeldruk staat in geen enkele verhouding tot de groei van het aantal hotelkamers, zo verzuchtten veel gespreksgenoten.
Het CDA Amsterdam heeft zich al jaren ingezet voor eerlijk overheidsbeleid voor B&B's, woningruil en vakantieverhuur. 
Het gesprek vond plaats in de reeks ‘stadsdialogen’. Tijdens de dinerpauze van de gemeenteraad in Amsterdam gaat Rogier Havelaar hierbij in gesprek met betrokken Amsterdammers om te luisteren naar praktijkverhalen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.