13 januari 2023

Vragen actuele politieke situatie

Op 13 december 2022 bereikten ons signalen over een mogelijke scheuring van de fractie Lokaal Hellendoorn. Dit bleek het geval te zijn. Ook werd duidelijk dat de twee wethouders, die namens Lokaal Hellendoorn in het college zitten, uit deze partij zijn gestapt. Door de ambtelijke organisatie (niet namens het college) is op 14 december via de griffie aan alle gemeenteraadsleden een korte update gestuurd over deze breuk met de toevoeging dat nadere informatie volgt. In deze memo konden we lezen dat de twee raadsleden én vertrokken wethouders een nieuwe partij gaan oprichten. 

Op dinsdag 20 december werd tijdens de raadsvergadering duidelijk dat er weer 3 fractieleden uit Lokaal Hellendoorn zijn gestapt. Desgevraagd meldde het college de ontwikkelingen af te wachten, lopende zaken te blijven oppakken en daar uitvoering aan te geven.

Wat volgt is reces, bezinning onder de kerstboom, het jaar afsluiten en beginnen met goede voornemens. Wederom krijgen we via de media informatie over verdergaande ontwikkelingen die mogelijk het college raken maar niet via een raadsmededeling of anderszins. 

Helderheid is gewenst. Die kan verkregen worden door een gedegen aanpak. Het liefst ziet de fractie van CDA Hellendoorn de vraag “hoe is het zover gekomen en hoe nu verder” beantwoord door de aanstelling van een externe gezaghebbende onafhankelijke adviseur, die elke fractie afzonderlijk hoort en daaruit conclusies trekt en aanbevelingen doet voor een vervolgaanpak. In het te houden duidingsdebat in de raadsvergadering van 31 januari zal de fractie van CDA Hellendoorn dit voorstellen. 

Vanuit onze oprechte zorgen over het aanzien van de Hellendoornse politiek en de bestuurbaarheid van onze gemeente zou de CDA-fractie de volgende vragen graag beantwoord willen zien:

  • Hoe beoordeelt het college de situatie ten aanzien van twee partijloze wethouders binnen haar gelederen en dientengevolge de bestuurbaarheid van onze gemeente?
  • Hoe ervaren de twee andere wethouders dat
  • Wat is de exacte situatie ten aanzien van de coalitie, het coalitie-akkoord en het college?

De CDA-fractie constateert dat er onduidelijkheden en onzekerheden zijn ontstaan door deze unieke situatie, echter voor een degelijk gemeentebestuur is het van groot belang dat er op korte termijn duidelijkheid ontstaat. Daar zit onze grootste zorg. 

We staan gezamenlijk voor grote uitdagingen en daarbij is een stabiel en slagvaardig college van wezenlijk belang! 

Samenvattend is dus onze hoofdvraag:

  • Wat is nodig zodat onze gemeente weer spoedig over een stabiel en slagvaardig college beschikt dat kan rekenen op voldoende steun van de gemeenteraad?

Binnen afzienbare tijd horen we graag een reactie van het college en de coalitiepartijen op deze ingediende vragen. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.