02 februari 2024

Bouwen aan gemeenschappen

"Woningen bouwen is nu eenmaal niet alleen stenen stapelen. We moeten bouwen aan gemeenschappen. Het is fijn dat we hierin steeds meer met andere partijen in de Staten op kunnen trekken.”

Bij de bespreking van het voorstel Wonen, Werken, Werelderfgoed op de Provinciale Statenvergadering van 31 januari benadrukte woordvoerder Arjen Veerman nog eens dat het CDA volop inzet op leefbare wijken met voldoende passende sociale en maatschappelijke voorzieningen. Dat steeds meer andere fracties zich bij deze boodschap aansluiten en initiatief nemen maakt duidelijk dat dit onderwerp breed leeft.

De gedeputeerde deed een toezegging om samen met Zuid-Hollandse gemeenten een woonconferentie te organiseren. Creatieve oplossingen zijn nodig om de wooncrisis aan te pakken.  De leefbaarheid in veel gemeenten staat onder druk doordat onder andere jongeren en gezinnen geen passende woning kunnen vinden en noodgedwongen wegtrekken. Het CDA-uitgangspunt “een straatje erbij” kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van lokale gemeenschappen. Als er andere oplossingen nodig zijn moet dat ook altijd bespreekbaar zijn, laat Arjen Veerman weten.

Ook is toegezegd bij het toetsen van woningbouwplannen te kijken of er voldoende ruimte is voor maatschappelijke functies zoals bijvoorbeeld onderwijs, cultuur, kerken en ontmoeting. Arjen Veerman: “Woningen bouwen is nu eenmaal niet alleen stenen stapelen. We moeten bouwen aan gemeenschappen. Het is fijn dat we hierin steeds meer met andere partijen in de Staten op kunnen trekken.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.