13 april 2024

Willemien Koning bezoekt VP

Afgelopen zaterdag werden er goede gesprekken gevoerd tijdens het werkbezoek van Willemien Koning (CDA) aan de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Zij bezocht er twee veehouderijen met ieder bedrijf eigen problemen. Heeft de kandidaat voor het Europees Parlement hier antwoorden op?

Op uitnodiging van de lokale afdelingen en in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees parlement kwam Willemien Koning, nummer 4 voor het CDA, op werkbezoek.  Het gespreksonderwerp was EU en landbouw. Aangezien er op beide eilanden, Hoeksche Waard en Voorne- Putten,  voldoende agrariërs wonen en werken kwam dat goed uit. Overigens richt zij zich op de hele keten van Land- Tuinbouw en Visserij.
Het eerste waren we te gast bij Boerderijwinkel Zevenbergen in Piershil. In de stal stonden statafels voor ontmoeting en gesprek. Naast CDA-leden (waaronder ook agrariërs) was er ook iemand van LTO aanwezig, waardoor er goed werd doorgevraagd. Zo blijken we in Nederland per saldo meer voedsel te importeren dan te exporteren. Men kijkt vaak alleen naar de vleesindustrie waar we misschien wel meer van exporteren en we goed in geworden zijn. Voedselzekerheid is belangrijk.
We zijn wel tot de conclusie gekomen dat er niet alleen  gestuurd moet worden op ecologie maar ook op economie en het vitaal houden van het landelijke gebied nu en in de toekomst.

Daarna zijn er een aantal met Willemien mee gegaan naar Boerderij Sas in Simonshaven, waar ook weer andere CDA-leden op ons stonden te wachten. Voor de stal in de zon begon boer Nico te vertellen waar hij zoals tegen aan loopt met de regels van Brussel, die in veel gevallen worden opgeplust door de Nederlandse regering. Zo werd het mest uitrijden genoemd, de bufferranden om de percelen, groen-blauwe structuren en daarmee gepaard de schaarste aan grond.
Willemien benadrukte dat het EPV (waar CDA in europa onderdeel van is) recent een landbouwmanifest heeft aangenomen, wat onze boeren tegemoet komt. Daarom wil het CDA in elke bestuurslaag vertegenwoordigd zijn.    

De 7 speerpunten van Willemien Koning CDA NR: 4

  • herijken van NATURA2000 gebieden (oplossing huidig sikstof-probleem)
  • er moet ruimte zijn voor innovatie
  • nieuwe ontwikkelingen (renuwe) moeten toegelaten worden
  • Europese duurzaamheidsstandaarden moeten er komen
  • Einde maken aan de strengere Nederlandse eisen (opkoppen)
  • Maatwerk voor Nederland toestaan (dat mensen kunnen wonen/werken/voedsel telen)
  • Beschermingstaken grote roofdieren aanpassen. (denk aan de regels omtrent wolven en ganzen)

De besturen van de CDA afdelingen Hoeksche Waard, Nissewaard en Voorne aan Zee bedanken iedereen voor hun bijdrage aan dit fijne werkbezoek.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.