05 oktober 2023

Raadsupdate week #40

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die zijn behandeld en besloten in één van de Commissies of de Gemeenteraad. Soms bieden we extra toelichting op de motivatie van het CDA op een te nemen of genomen besluit. Dat gaat dan via een link naar een aparte pagina op internet.

Highlights Commissie Maatschappij en Financiën 3 oktober 2023

Voor de stukken wordt verwezen naar de agenda van de Commissie op de site van de Gemeente: https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/1059733

Leefstijlplan

Dit plan overkoepelt de verschillende lopende initiatieven op het gebied van gezondheidsbevordering (bv Sportakkoord, Preventieakkoord). Het werd ontwikkeld voor de aanvraag van rijkssubsidie. CDA heeft gevraagd welke lokale organisaties middelen ontvangen om uitvoering te geven aan de plannen.

Op onze vraag bevestigde Wethouder Leferink dat dit voornamelijk de organisaties zijn die nu al betrokken zijn. Overzicht komt in later stadium.

Peter Besuijen

 

Raadsbesluit regionaal inkoopkader Jeugdhulp en WMO

Korte discussie over de procedure die in de besluitvormende raad zal worden gevolgd voor de bespreking van het inkoopkader en de verschillende regionale en lokale moties.
Bastienne Prins

Vervolgbespreking Raad 11-10-2023

Startnotitie Toezicht & Handhavingsbeleid 2024-2027

Het beleid zal worden geactualiseerd en de commissie gaf haar visie op de aanpak. Voor het CDA is de betrokkenheid van de inwoners van belang. Zij ervaren immers de consequenties van handhaving als het gaat om foutparkeren, vuurwerkoverlast e.d.

WeWa overweegt een aanvullende motie.
Peter Besuijen Vervolgbespreking Raad 11-10-2023

BRE Onderzoek regio Midden-Holland

De samenwerking in de regio ontwikkelt zich goed en voor de uitwerking van verschillende zaken is extra budget nodig. De Commissie kan zich daar, na discussie, in vinden.
Peter Besuijen Hamerstuk voor Raad 11-10-2023

 

Highlights Commissie Ruimte en Infrastructuur 4 oktober 2023

Voor de stukken wordt verwezen naar de agenda van de Commissie op de site van de Gemeente: https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/105975

Detailhandelsmonitor

Dit onderzoek geeft een overzicht van de ontwikkeling van de diverse winkelcentra in Waddinxveen. Het rapport geeft een zorgelijk beeld op het Gouweplein. Na contact met vertegenwoordigers van het OPW heeft het CDA een kritisch standpunt ingenomen. Dit werd breed gedragen in de raad. Tekst betoog Peter Besuijen.

Wethouder Kerssies geeft nadere toelichting op de situatie, de beperkte mogelijkheden van het gemeentebestuur en de stappen die men nam en zal nemen.

Peter Besuijen

 

Startnotitie Perspectief Waddinxveen 2050: visie op groei

In overeenstemming met collegeprogramma wordt een start gemaakt met het ontwikkelen van de visie op de langere termijn. De startnotitie beschrijft het plan van aanpak. Binnen de commissie uitvoerige discussie over de breedte van het onderzoek en de manier waarop de raad en de gemeenschap wordt betrokken. CDA pleit voor een grotere rol van de Raad bij de start van het proces.
Bastienne Prins Vervolgbespreking Raad 11-10-2023

Bestemmingsplan Noordeinde 61

Vervanging bestaande vrijstaande woning voor twee nieuwe vrijstaande woningen.
Frans Schwiebbe Hamerstuk voor Raad 11-10-2023

Bestemmingsplan Zesde Tochtweg 2a

Bestemmingsplan moet in overeenstemming worden gebracht met de bestaande situatie (legalisatie) en akkoord gevraagd voor de bouw van een woning. Op dit punt wordt ingesproken door de buren (de heer van der Assem). Na discussie wordt besloten akkoord te gaan met het plan en de wethouder zegt toe een aanvullend gesprek met de heer van Assem te voeren over de bezwaren.
Frans Schwiebbe Hamerstuk voor Raad 11-10-2023

Nota Bodembeheer en BKK

Technische discussie over het bodembeheer en de Bodemkwaliteitskaart. Inspreker, de heer Vergeer, zou graag aanpassingen laten doorvoeren zodat het eenvoudiger wordt grond binnen een gedeelte van de polder Bloemendaal te verplaatsen.

Wethouder Kerssies adviseert de nota in ongewijzigde vorm aan te nemen.

Frans Schwiebbe Vervolgbespreking Raad 11-10-2023

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.