11 november 2023

Raadsupdate week #45

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die zijn behandeld en besloten in één van de Commissies of de Gemeenteraad. Soms bieden we extra toelichting op de motivatie van het CDA op een te nemen of genomen besluit. Dat gaat dan via een link naar een aparte pagina op internet.

Highlights Besluitvormende Raadsvergadering 8 november 2023

Voor de stukken, moties en amendementen wordt verwezen naar de agenda van de Raad op de site van de Gemeente:

https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/1059769

Zoals gebruikelijk stond de vergadering van november in het teken van begroting voor 2024, inclusief de meerjarenbegroting tot 2027. Traditioneel een vergadering waarvoor ruim tijd wordt genomen en die al om 16:00 uur begint.

Water in de straat?!

Tijdens het ‘Vragenhalfuur raadsleden’ heeft Bastienne Prins gevraagd naar de ontwikkeling van wateroverlast en de maatregelen die de gemeente neemt om dat binnen de perken te houden. Uit de beantwoording is gebleken dat dit voldoende aandacht heeft en dat er -als dat mogelijk is- op basis van de weersverwachting vooraf al bemaling plaats vindt.

Programmabegroting 2024-2027: een kathedraal?!

Dit agendapunt verloopt volgens een vast protocol en uitsluitend de fractievoorzitters mogen het woord voeren namens hun fractie:

  • Algemene beschouwing: Alle fractie krijgen de gelegenheid om 10 minuten het woord te nemen en een algemene beschouwing te geven op de begroting en de ontwikkelingen in de gemeente. Tijdens het betoog brengen de fracties ook de moties in en lichten ze kort toe;
  • Reactie B&W: Na het diner neemt Burgemeester en Wethouder de gelegenheid te reageren op de punten uit de Algemene Beschouwingen en kunnen aanvullende vragen worden gesteld;
  • Bespreking in termijnen: De voorzitter opent vervolgens de 1e termijn van de bespreking en alle fracties krijgen de gelegenheid vragen te stellen en reacties te geven op elkaars inbreng en moties. In een tweede of mogelijk derde termijn worden standpunten verfijnd en keuzes kenbaar gemaakt;
  • Tot slot de besluitvorming: eerst worden de moties behandeld en daarna de besluitvorming over de Begroting.

‘Samen bouwen aan een toekomstbestendig Waddinxveen’

Bastienne Prins gaf bovenstaande titel mee aan haar Algemene Beschouwingen. Zij gebruikte daarbij de bouw van een kathedraal als metafoor. De tekst van haar betoog:

Onlangs haalde ik in een betoog over de inkoop van zorg het boek ‘Het verlaten individu’ van Esther van Fenema (Psychiater en violiste) aan, waarin zij spreekt over de oorzaak van de leegte namelijk gebrek aan zingeving.

Inmiddels ben ik bezig met haar tweede boek dat zij samen met ds. Joost Röselaars geschreven heeft. Dat heet: ‘De leegte voorbij’.

Joost Röselaars herkende de diagnose over de leegte volkomen. Hijzelf pleit al jaren voor een waarde gedreven politiek. Daarbij gebruikt hij vaak het beeld van het bouwen van een kathedraal. Dat beeld neem ik graag voor dit betoog van hem over.

In Waddinxveen bouwen we samen aan een toekomstbestendig Waddinxveen. De coalitie heeft het ontwerp voor de symbolische kathedraal van Waddinxveen vastgelegd in het coalitieakkoord, het college heeft dat uitgewerkt in het bouwprogramma en daar wordt nu uitvoering aan gegeven.  Natuurlijk zijn we niet uit het niets gaan bouwen. We bouwen op het fundament van de democratie en houden rekening met bestaande bouwplannen.

Onze kathedraal staat er niet in vier jaar en zal ook nooit echt af zijn.  We weten wel dat alle bouwlieden en alle stenen van belang zijn voor het geheel. Het CDA handelt politiek vanuit het besef van verbondenheid tussen de verschillende generaties en het besef dat mensen onderdeel vormen van een groter geheel.

Sommige bouwvaklieden hier in de raadszaal willen op korte termijn al de oplevering.  Ze willen dat de kapellen voor St Sebastiaan (patroonheilige sport) en van St Cecilia (patroonheilige muziek) nog dit jaar klaar zijn. 

Als dat kan, is dat natuurlijk prachtig, want het CDA vindt samen sporten of muziek maken en elkaar ontmoeten cruciaal.

Maar …uiteindelijk gaat het er wel om waar we met de bouw in 2030, of zelfs in 2050 willen zijn.  Daarom moeten we rekening houden met het feit dat het ontwikkelen van visies en plannen nu eenmaal tijd kost.

Na de discussie in de commissie vorige week vindt het CDA:

  • dat er geen noodscenario’s moeten komen (de PvdA/GL);
  • dat er geen versnelde opbouw van potjes nodig is, omdat als we zuinig zijn de algemene reserves toch wel groeien;
  • dat het sleutelen aan de OZB niet aan de orde is (WeWa)

en dat geldt ook voor het apart behandelen van de onderschrijdingen (VVD, PCW?.

We willen nog wel een aantal punten van de bouwprogramma’s onder de aandacht brengen van het college:

  1. Juiste zorg voor iedereen

Minima
De evaluatie van het minimabeleid hebben we onlangs ontvangen. We zijn toch wel geschrokken van het feit dat op 1 januari 2023  1.224  huishoudens in Waddinxveen een inkomen hadden van maximaal 130% van het wettelijk sociaal minimum. Dat is 9,4 % van alle huishoudens!! Hoger dan gemiddeld in gemeenten tot 50.000  inwoners!! 

De prangende vraag is hoe we de betrokken huishoudens met onze regelingen kunnen bereiken. We zien met grote interesse het raadsvoorstel van het college tegemoet.

Voor wat ondersteuning bij de betaling van hun energierekening betreft zijn we er helaas nog niet. Betaalbare energie is geen zekerheid meer.  Graag uw blijvende aandacht en actie hierop.

1. Ruimte voor iedereen

De voorzieningen moeten op peil worden gehouden en mogen we niet doorschuiven naar een volgend college. Wij verzoeken dan ook het college haast te blijven maken met het onderzoek naar toekomstige maatschappelijke voorzieningen.

2. Sport

Het recent ontvangen overzicht van sportvoorzieningen is duidelijk, maar toont ook aan dat er veel onderhanden is en moet worden gedaan. Met het aanleggen van het kunstgrasveld van Be Fair en de velden van Korbis is de ergste nood geledigd.

​​​​​​​3. Cultuur

De bibliotheek is van grote maatschappelijke waarde. Helaas heeft de bibliotheek nu een financiële zorg. Er is een behoorlijk verschil tussen wat zij nodig denken te hebben en wat in de gemeentelijke begroting is opgenomen.

Daarom dient het CDA samen met de PCW en D 66 de volgende motie in, waarvan het dictum luidt:

  • de lopende gesprekken met bibliotheek De Groene Venen voort te zetten en aan te sturen op efficiency maatregelen, groei van het bestand betalende leden en het genereren van meer opbrengsten uit overige baten, dit alles met als doel toekomstbestendiger te worden;
  • in de lopende gesprekken overeenstemming te bereiken over de hoogte van de subsidie voor de exploitatie van de Waddinxveense locatie van bibliotheek De Groene Venen voor 2024;
  • in het geval dat deze overeenstemming niet wordt bereikt, waardoor een begrotingstekort ontstaat en de bibliotheek haar taken niet naar behoren kan uitvoeren, de raad een voorstel te doen met het benodigde extra bedrag

4. Zorgcentrum

Hoewel wij als gemeente een secundaire partij zijn in de realisatie van het nieuwe Souburgh, verzoeken wij het college al haar bestuurlijke mogelijkheden te benutten om zo snel mogelijk met de bouw te beginnen. De plannen zijn rond en definitief. Waarom lukt het in Zevenhuizen en Moerkapelle wel om op relatief korte termijn een zorgcentrum te realiseren? Laat de zorgbehoevende Waddinxveners niet langer in de kou staan

Groeiende gemeente 

Woonzorgvisie

De woonzorgvisie is aangenomen, maar we zien helaas nog weinig in de ‘steigers’ dat daaraan kan worden gerelateerd: achterstanden in sociale woningplannen (30%), flex- en levensloopbestendige woningen en woonwagenbeleid.

Wij zien de jaarlijkse actualisatie met belangstelling tegemoet.

​​​​​​​Woonwagenbeleid

Wij gaan ervan uit dat u het woonwagenbeleid moet actualiseren. Het huidige beleid is door nieuwe wet- en regelgeving achterhaald (geen uitsterfbeleid meer) en is dus niet meer van toepassing.  Ook gaan wij ervan uit dat in het nieuwe beleid de motie voor de uitbreiding van het aantal standplaatsen (en waar ze moeten komen) wordt meegenomen en uitgewerkt. En dat geldt ook over uw standpunt over de woonwagenlocatie aan de Meteorenweg.

​​​​​​​Verduurzaming en duurzaamheid

Waddinxveen is een ‘energieke’ gemeente met veel goede initiatieven, maar er is nog onvoldoende zicht op de realisatie van de grote doelen.

We geven het college nog wel een drietal aandachtpunten mee:

  • Het % naakte daken is nog hoog;
  • een plan voor ‘zonnepanelen op het dak ’met Woonpartners kennen we niet;
  • de verhouding tussen overheidsfinanciën en inzet eigen financiële middelen baart zorgen.

​​​​​​​Verkeer

In Waddinxveen is bijna dagelijks sprake van een verkeersinfarct op de Beijerincklaan. Inwoners moeten soms wel drie kwartier in de file staan om Waddinxveen uit te kunnen.

Niet zo verwonderlijk als je vanuit de Triangel via de Zuidelijke Rondweg de Beijerincklaan op moet en dan vervolgens via de Vredenburglaan of via de Bredeweg de snelweg op wil.

Wij vragen u de aanleg van een Coenecooppootje nogmaals aan te kaarten bij de provincie. Dat geldt ook voor de aanleg van een ontsluiting op de Bentwoudlaan.

Een weg door het Gouwebos is en blijft voor het CDA onbespreekbaar.

Verkeersveiligheid blijft een belangrijk punt voor ons. Wij vinden dat wegen en rotondes ‘leesbaar’ moeten zijn.

Slagvaardige gemeente

Te vaak wordt een afstand ervaren tussen inwoners en gemeente. De overheid wordt dikwijls gezien als een paarse krokodil.

De menselijke maat moet meer zichtbaar worden. Daarom heeft het CDA gevraagd of de persoon die de ombudsfunctie vervult een naam en een gezicht kan krijgen

Tot slot, nog even terug naar de kathedraal.

Deze begroting is een stevig en solide fundament en een eerste bouwlaag voor een prachtige kathedraal. Grote dank is verschuldigd aan de bouwlieden die aan de totstandkoming van deze begroting een steen hebben bijgedragen.

Wat het CDA betreft kan de begroting, in ieder geval tot 2027, goed mee.

Wij wensen alle bouwvaklieden toe dat zij samen zinvol verder mogen bouwen.

Laten wij, die nu politiek verantwoordelijk zijn voor de bouw aan een toekomstbestendig Waddinxveen, blijven aansluiten bij hetgeen kerkvader Augustinus in ‘De civitate Dei’ zei:

“Zoek het goede voor de stad en voor het land ”

Tot slot wensen wij het college hierbij wijsheid van de ander met kleine en met een hoofdletter toe!

De volgende moties werden door de verschillende partijen ingediend.

Motie

Partijen

Besluit

Evenementenbeleid Herzien

Oproep om het bestaande evenementbeleid te actualiseren.

WeWa, D66, VVD, PvdA/GL

CDA voor

Motie aangenomen

Geen weg of oeververbinding door Gouwebos

Motie naar aanleiding van recente berichten uit Alphen a/d Rijn en Boskoop dat een weg door het Gouwebos weer aan de orde zou komen/zijn.

WeWa, VVD, D66, ORS, CDA, PvdA/GL

CDA tekent mee

Motie aangenomen

Voorkom nieuwe verkeersknelpunten

Verzoek aan college om bij nieuwe projecten de effecten op het verkeer nadrukkelijker mee te nemen.

PCW, VVD, PvdA/GL, CDA

CDA tekent mee

Motie aangenomen

Echt voor elk huishouden een boom

Verzoek om te werken aan een budgetneutrale oplossing van de achterstand in het aantal bomen (moet gelijk zijn aan het aantal huishoudens) en de achterstand in te lopen.

PCW, D66, PvdA/GL

CDA voor

Motie aangenomen

Helpt een kind met VVE

Verzoek om de wachtlijst voor VVE-plekken (=Voor- en Vroegtijdige Educatie) snel weg te werken.

D66

CDA voor

Motie aangenomen

Lucht creëren in de koude wintermaanden voor sporters

Verzoek om een QuickScan uit te voeren naar de mogelijkheden voor een blaashal (luchtgevulde tijdelijke sporthal).

VVD, WeWa, CDA

CDA tekent mee

Motie aangenomen

Energietoeslag

Verzoek aan college om meer aandacht te besteden aan het toepassen van de hardheidsclausule bij de beoordeling van verzoeken voor de energietoeslag.

PvdA/GL, ORS

CDA voor

Motie aangenomen

Onderzoek naar overbodige regels

Verzoek om per beleidsterrein na te gaan welke regels kunnen worden aangepast.

PvdA/GL

CDA voor

Motie aangenomen

In gesprek gaan met Bibliotheek de Groene Venen

Verzoek aan college om gesprekken met de bibliotheek over subsidie en overige bedrijfsvoering voort te zetten, gericht op een subsidiebijdrage leidende tot een sluitende begroting.

CDA, PCW, D66

CDA initiatiefnemer

Motie aangenomen

 

Extra aandacht Financiële Nood Bibliotheek

Motie gericht op lenigen financiële nood en uitbreiding diensten en ruimte

ORS

CDA tegen

Motie afgewezen

En de Programmabegroting 2024-2027? Die werd unaniem aangenomen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.