09 juni 2017

Akkoord over interne CDA-regels Europese onkosten

CDA-europarlementarier Annie Schreijer-Pierik heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom aangegeven met ingang van 1 juli 2017 zich te houden aan de interne CDA richtlijn voor de verantwoording van de algemene onkostenregeling van het Europees Parlement. Dit zal in goed overleg gebeuren met het Partijbureau van het CDA en de accountant van Schreijer. Het verschil van inzicht over de toepassing van de regeling is daarmee uit de wereld. 

Annie Schreijer heeft altijd aangegeven zich te houden aan de regels van het Parlement. Het CDA hanteert eigen regels, die scherper zijn dan de Europese regels, vanwege het belang dat volksvertegenwoordigers maximale openheid moeten geven over de besteding van de vergoeding.Het Europees Parlement heeft zelf besloten een commissie aan het werk gezet die de interne regels over onder meer declaraties gaat onderzoeken en te komen met aanbevelingen. Voor Schreijer was dit een bevestiging dat de publieke verantwoording,  zoals het CDA deze voor ogen staat steeds meer en beter op de agenda is gekomen. Om die reden zal Schreijer zich dan ook aansluiten bij de interne CDA regels. 

CDA voorzitter Ruth Peetoom is blij met deze stap van Annie Schreijer. "Dit ging niet om de oprechtheid van onze Annie. Ik ken haar als zeer betrokken delegatielid en als een echte volksvertegenwoordigster die veel mensen en organisaties ontvangt in Brussel. Ik ben ook blij dat de hele CDA-delegatie staat voor de lijn dat dat volksvertegenwoordigers transparant dienen te zijn over hun declaraties”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.