Hamburg, CDU-Bundesparteitag, Helmut Kohl
16 juni 2017

Helmut Kohl overleden

Het CDA heeft met groot verdriet kennis genomen van het overlijden van oud-bondskanselier Helmut Kohl. Kohl heeft grote verdiensten gehad voor Europa, voor Duitsland en voor de Europese christendemocratie. Hij was van 1982 tot 1998 bondskanselier, eerst van West-Duitsland en na de val van de Berlijnse muur was hij vanaf 1990 de eerste bondskanselier van het verenigde Duitsland.

CDA-leider Sybrand Buma noemt Kohl "een groot christendemocraat en een visionair politicus. Zijn kanselierschap was van beslissende betekenis voor de hereniging van Duitsland en voor de totstandkoming van de Europese Unie. Zijn inzet voor vrede en welvaart in Europa staan bij velen in het geheugen gegrift". 

Partijvoorzitter Ruth Peetoom roemt de voormalige bondskanselier in "een dankbare herinnering aan één van de grootste leiders in de recente Europese geschiedenis. Kohl was de grondlegger van de Duitse hereniging, maar ook een van de wegbereiders voor het Verdrag van Maastricht. Hij was in vele opzichten de recente Duitse geschiedenis in eigen persoon!"

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.