Deze week werd er in de Tweede Kamer op dinsdag afscheid genomen van alle vertrekkende Kamerleden, 69 in totaal. Bij de fractie van het CDA ging het om 10 fractieleden die niet meer terugkeren: Madeleine van Toorenburg, Martijn van Helvert, Joba van den Berg, Chris van Dam, Maurits von Martels, Lenny Geluk-Poortvliet, Evert Jan Slootweg, Wytske Postma, Julius Terpstra en Gerard van den Anker.

Voorzitter Arib had voor alle vertrekkende Leden een persoonlijk afscheidswoord voorbereid. Ook had ze nog een mooi afscheidsgeschenk voor Van Helvert en Van Toorenburg: beiden zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Als een van de drie langstzittende Kamerleden mocht Van Toorenburg bij haar afscheid de Kamer nog even toespreken. Ze gaf daarin aan zich zorgen te maken over de continue hoogspanning in de Kamer. “Ruim 17 miljoen mensen worden hier door 150 Kamerleden vertegenwoordigd. Jullie zullen het uiteindelijk wel met elkaar moeten doen. Ik gun het de achterblijvers, maar zeker de nieuwelingen, om zo echt even op adem te komen en om in alle rust de diepte van de dossiers te kunnen zoeken.”

Wij bedanken onze vertrekkende volksvertegenwoordigers voor hun geweldige werk!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.