Kleine ondernemers tot tien medewerkers en zzp’ers moeten beter beschermd worden tegen oneerlijke handelspraktijken met grote opdrachtgevers. Volgens CDA en D66 moeten zij naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kunnen stappen wanneer zij structureel worden benadeeld. Bijvoorbeeld als er sprake is van te late betalingen, het niet betalen van een boete of misleidende abonnementen met ongunstige voorwaarden. Dit voorstel deed Mustafa Amhaouch, woordvoerder MKB, tijdens de begrotingsbehandeling Economische Zaken.

Voor kleine ondernemers is het vaak erg lastig om hun recht te halen, omdat de kosten van een rechtsgang hoog zijn en zij het risico lopen hun opdrachtgever te verliezen. Nu ziet de Wet oneerlijke handelspraktijken alleen toe op de relatie tussen ondernemer en consument. Als het aan CDA en D66 ligt, moet onderzocht worden of de toezichthouder ook een rol kan krijgen bij de collectieve bescherming van kleine ondernemers tegen structureel wangedrag. Net als voor consumenten. Zodat ondernemers die de wet overtreden kunnen worden aangesproken.

CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch: “Wanneer facturen keer op keer te laat worden betaald, sta je nu als kleine ondernemer vaak met je rug tegen de muur. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Wet- en regelgeving moet beter worden gehandhaafd. Het midden- en kleinbedrijf is het kloppend hart van onze economie en verdient een betere bescherming. Als er sprake is van een groot aantal klachten van verschillende ondernemers, moet de toezichthouder kunnen ingrijpen.”

Met de aanpak van oneerlijke verhoudingen tussen kleine en grote ondernemers, willen CDA en D66 de handhaving van wetten en regels verbeteren. In het MKB-actieplan heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aangekondigd deze verhoudingen te onderzoeken. CDA en D66 hebben gevraagd om de rol van publiek toezicht hierin mee te nemen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.