“Als je deel uitmaakt van een club houd je je aan de regels van die club.” Dat zei Mustafa Amhaouch over Polen, tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanstaande Europese Top. Het Constitutionele Hof in Polen heeft onlangs bepaald dat het Poolse nationaal recht in sommige gevallen boven het Europees recht gaat. Polen lijkt daarmee zichzelf steeds meer buiten de Europese rechtsorde te willen plaatsen. Het CDA wil dat demissionair premier Mark Rutte zich in gaat spannen tegen deze ontwikkeling en hierbij het voortouw neemt in de EU.

Amhaouch: “Lidstaten die zich niet aan fundamentele regels van de Unie willen houden, moeten ook geen toegang krijgen tot Europese gelden. Daarom heeft het CDA met een aantal andere partijen een voorstel ingediend, waarin we de regering verzoeken om de 36 miljard euro aan Herstelfondsplannen van Polen niet goed te keuren. Polen moet eerst voldoen aan de economische aanbevelingen uit het zogeheten ‘Europees semester’. De Europese Commissie eist bovendien van Polen dat ze de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht waarborgt.”

Energieprijzen
Ook de enorme stijging van de energieprijzen kwam tijdens het debat aan de orde. De laatste Europese energiecrisis was in 2014, toen Rusland de gaskraan richting Oekraïne dichtdraaide. Als reactie daarop is er toen een Europese Energie-Unie opgezet. Deze dient te zorgen voor meer samenhang op alle beleidsterreinen om een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening te creëren. Amhaouch wilde graag van de premier weten hoe het staat met het functioneren van deze Energie-Unie, en wat deze unie kan doen tegen de hoge energieprijzen.
Bij het veiligstellen van de leveringszekerheid van grondstoffen is er een belangrijke rol voor de EU weggelegd. Acties van individuele lidstaten kunnen daardoor aangevuld worden door complementair beleid van de EU, aldus Amhaouch. “Juist hier kan de Europese som der lidstaten meer betekenen dan een Alleingang van lidstaten. Dit kan bovendien een belangrijk deel van het Europese buitenlandbeleid gaan vormen.”

Digitalisering en digitale veiligheid
Tot slot stond Amhaouch stil bij de digitalisering en technologieën van de toekomst. Deze vormen een belangrijk onderdeel van de agenda om de EU toekomstbestendig te maken en om de strategische autonomie van de EU te versterken. Het CDA vindt het belangrijk dat Nederland een prominente rol speelt bij de uitvoering van deze digitale agenda. Dat is niet alleen goed voor onze economie, maar ook in het belang van onze digitale veiligheid. Zowel cybersecurity als cybercrime kennen immers geen grenzen.

Amhaouch wees er ook op dat Nederland een hele belangrijke mondiale speler is in het halfgeleider ecosysteem. Maar, constateerde hij, de microchipproductie is totaal uit balans. ”Azië 70%, de VS 22% en de EU 8%. Om ons aandeel in deze balans te vergroten moeten er nu knopen worden doorgehakt. Die ambitie moeten we als Europa realiseren met onze mooie maakindustrie.”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.