Het kabinet investeert 5 miljard in defensie. Dat is een eerste stap na tientallen jaren van bezuinigingen. Het is een mooi begin, maar het is op de lange termijn niet genoeg om de toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Dat zei Hanke Bruins Slot, CDA-defensiewoordvoerder, tijdens een debat over de toekomst van defensie.

 
“Vrede en veiligheid zijn niet gratis. En de wereld om ons heen verandert snel. Van het weekend zagen we weer dat de Chinezen onze luchtvaart, onze ruimtevaart en wat nog meer aan het bespioneren zijn. De Russen annexeerden de Krim en bouwen aan een steeds groter en sterker leger. En laatst zijn er weer verdachten van terrorisme in Nederland opgepakt. Om deze bedreigingen te verslaan, heeft Nederland een sterke krijgsmacht nodig.”


In 2014 heeft de minister-president in het vorige kabinet zijn handtekening gezet om 2% van het bbp aan Defensie uit te geven. Nederland zit nu op 1,16%. “We bungelen daarmee onderaan de lijst in de NAVO. Als we niets doen, zal het in 2024 niet veel beter zijn. Dat is schadelijk voor Nederland, maar ook schadelijk voor onze eigen veiligheid.”


Volgens minister van Defensie Bijleveld-Schouten zal dat bij de Voorjaarsnota verder gewogen worden en heeft het kabinet de intentie om een vervolgstap te zetten. Dat heeft het kabinet ook aan de NAVO laten weten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.