Zondag vindt er een extra Europese top plaats over het Europese migratievraagstuk. In het debat in de Tweede Kamer over deze top deed Sybrand Buma vandaag een oproep aan alle EU-lidstaten om deze top te gebruiken om tot een historische doorbraak te komen.

Buma: “Na de asielcrisis van 2015 volgden goede voornemens, maar daarna bleef het stil. De meeste voorstellen werden afgeschoten. Lidstaten van de EU gaan grotendeels hun eigen weg. Het is hier niet de EU die faalt, maar lidstaten die niet willen. Als 2015 zich herhaalt is er niets om een nieuwe crisis te voorkomen. En de vraag is niet of, maar wanneer een dergelijke noodsituatie zich weer zal voordoen. De explosieve bevolkingsgroei in Afrika, gekoppeld aan de dreiging van terrorisme, klimaatverandering en algehele perspectiefloosheid zal ertoe leiden dat de immigratiedruk alleen maar groter wordt. Daarom moet Europa nú handelen. Dit is een historische noodzaak én daarmee een historische kans.”

Een Europese aanpak begint volgens Buma bij een effectieve grensbewaking. “De lucratieve mensensmokkel moét een halt toe worden geroepen. De sleutel voor de oplossing ligt in het voorkomen van de overtocht.”

Voor het CDA geldt dat voor echte vluchtelingen goede opvang beschikbaar moet zijn, en dat economische migranten direct terug moeten keren naar hun herkomstland. Hiervoor moet een relatie gelegd worden met het Europese OS budget, maar ook met de handelsafspraken met deze landen.

Buma: “Deze aanpak kan alleen werken als Europa ook strenger is voor de landen in Noord Afrika. Niet alleen de wortel, maar ook de stok. Europa is zeker niet alleen de vragende partij. Deze landen hebben een groot belang bij handel met Europa, bij financiële steun en bij onze hulp bij het reguleren van asielstromen.  Na de ontscheping in Afrika moet ook de behandeling van de aanvraag volgen, en uiteindelijk opvang daar in de regio.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.