Nederland heeft een tekort van 200.000 woningen. Om dat tekort in te lopen zouden er jaarlijks minstens 75.000 nieuwe woningen bij moeten komen, maar de praktijk leert dat dit de afgelopen, maar ook de komende jaren niet wordt gehaald. Daarom wil het CDA dat het tempo om nieuwe woningen te realiseren omhoog gaat. 

‘Door het tekort aan woningen zijn sommige steden steeds minder betaalbaar voor mensen met een gewoon inkomen. Ook andere gemeenten kampen met tekorten. Procedures zijn lang en traag en soms staan wettelijke belemmeringen in de weg of komen provincies en gemeenten er onderling niet uit waar wel of niet mag worden gebouwd’, zegt Sybrand Buma. ‘Dit leidt er toe dat woningen voor starters onbereikbaar worden en jonge mensen langer bij hun ouders moeten blijven wonen’. 

Het CDA pleit daarom voor de aanstelling van een Regeringscommissaris Wonen. Deze regeringscommissaris krijgt extra bevoegdheden om gemeenten, provincies en bouwers bij elkaar te brengen en te zorgen dat de bouwopgave wordt gerealiseerd. ‘De regeringscommissaris handelt namens de minister en kan zodoende makkelijker een oplossing dichterbij brengen. Als het moet kan de commissaris in samenspraak met alle partijen ook een oplossing afdwingen.’, aldus Buma. 

In januari pleitte CDA-Tweede Kamerlid Erik Ronnes al voor een noodwet om wettelijke procedures te bespoedigen. Naar die mogelijkheid wordt op dit moment gekeken. Een regeringscommissaris is volgens het CDA nodig om ervoor te zorgen dat plannen ook in de praktijk worden gerealiseerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.