20 november 2006

CDA-er Bas Jan van Bochove wint prijs voor beste adoptiekamerlid.

CDA-Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove is zaterdag verkozen tot het beste adoptiekamerlid 2002-2006.

Dat gebeurde tijdens de Dag van de Buurt in Eindhoven. Van Bochove heeft zich de afgelopen vier jaar ingezet voor de bewoners van de wijk Stad Schiedam in Schiedam. Zo hielp hij hen bij hun verzet tegen de aanleg van een snelweg vlak langs hun woonwijk.

Het project ‘Adoptiekamerlid’ is een initiatief van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken. Ruim vier jaar lang hebben bijna 40 kamerleden lief en leed gevolgd van bewoners in wijken als Den Haag Transvaal, Utrecht Overvecht en Rotterdam Hillesluis. Ze tekenden een overeenkomst met een bewonersgroep om over en weer in elkaars keuken te kijken. Wat doen burgers in deze wijken om ze leefbaar te maken? Wat betekent overheidsbeleid in de praktijk voor bewoners? Voor deze kamerleden is dit nu gesneden koek. Omgekeerd weten bewoners nu wat een kamerlid doet en kan doen, omdat de meesten ook in de Tweede Kamer op bezoek zijn geweest.

De kamerleden verplichtten zich via een contract om zich in te zetten voor een bepaalde achterstandswijk. Het doel van het project is, om burgers en politici dichter bij elkaar te brengen. Na de verkiezingen gaat het project door met nieuwe kamerleden en nieuwe bewoners.

Van Bochove: “Ik voel me enorm vereerd met deze prijs. Het buurtwerk in de aandachtswijken is zo enorm belangrijk, het vergroot de leefbaarheid sterk. Ik heb veel bewondering voor de inzet van de mensen in Stad Schiedam.” De CDA-er kreeg naast een oorkonde en een grote knuffel-leeuw een stadsbank aangeboden. “Die ‘Bas Jan van Bochove-bank’ krijgt straks een mooie plek in ‘mijn’ wijk. Ik vind het een prachtige symbolische prijs.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.