Het is deze week de Week van Respect. Honderden gastsprekers gaan dan de klas in om hun persoonlijke verhaal te vertellen, zoals burgemeesters, wethouders, politici, (wijk)agenten, veteranen, topsporters, BN’ers, jeugdwerkers en andere betrokken Nederlanders. Met als doel: verbinden, ontmoeten en jongeren inspireren zelf actief bij te dragen aan een respectvolle samenleving. Op korte termijn leidt dit tot een veilige sfeer in de klas, sportclub of buurt. Op langere termijn draagt deze aanpak bij aan een respectvolle samenleving met betrokken burgers die openstaan voor elkaar en elkaar respecteren zoals ze zijn, aldus de organisatie. Vanuit de CDA Tweede Kamerfractie hebben Joba van den Berg, Mustafa Amhaouch en René Peters gastlessen verzorgd.

Zo was Mustafa te gast bij buurtcollege Agora Maas en Peel, in het Limburgse Panningen. HIj heeft zich met zijn klas verdiept in het effect dat een spontaan ‘goeiemorgen buurman’ al teweeg kan brengen. Ook ging hij in op wat schelden met de kinderen doet,  op straat, in de bus of op het sportveld, en of woorden kunnen kwetsen. Op het eind namen alle kinderen zich voor om de komende dagen de buurman of buurvrouw te verrassen met een spontaan ‘goeiemorgen!’.

René gaf een gastles bij groep 8 van basisschool Cosmicus in Den Haag, Joba bij basisschool het Veldhuis in de Meern, bij Utrecht.

Bekijk hier het filmpje in het kader van de Week van Respect.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.