Het CDA wil voorkomen dat onze Koning in de toekomst zelf aangifte en klacht moet doen bij het politiebureau als iemand hem beledigt. Als het aan D66 ligt gaat dat namelijk wel gebeuren. D66 vindt dat de Koning niet zozeer meer als staatshoofd, maar meer als ‘bekende Nederlander’ gezien moet worden. Zij willen – mede vanwege Europese regelgeving – dat majesteitsschennis als afzonderlijk strafbaar feit wordt geschrapt uit onze strafwet. Het CDA is daar faliekant tegen.

CDA Twee Kamerlid Chris van Dam: ‘We hebben het wel over de Koning, onze Koning die zichzelf niet kan verdedigen in het publieke debat. Daarom moet het beledigen van onze Koning als apart delict blijven bestaan en moet absoluut voorkomen worden dat de Koning zelf aangifte en klacht moet gaan doen. Laat die beslissing, zoals nu, bij de officier van justitie’, aldus Van Dam.

Niet alleen wil het CDA dat de Koning wordt beschermd. Ook wil het CDA de extra bescherming (strengere straf, geen klacht-vereiste) voor mensen die als publieke dienstverlener werken, handhaven zoals het nu is. D66 wil dat alleen handhaven voor mensen die formeel ambtenaar zijn. Dat zou betekenen dat de conducteur in dienst van NV Nederlandse Spoorwegen weer zelf aangifte en klacht moet gaan doen en beledigen van een conducteur niet strenger bestraft wordt.

Van Dam: ‘Als mensen gaan wij fatsoenlijk met elkaar om. Beledigen is strafbaar voor iedereen. Maar we moeten niet vergeten dat er mensen vanuit hun functie vaak zeer ernstig en heel naar worden beledigd. Juist zij die opkomen voor de belangen van anderen vanuit hun functie. Wij moeten ervoor zorgen dat dit ook streng wordt aangepakt en zeker in het geval van de Koning want hij kan zichzelf niet verdedigen.’  

Diederik Boomsma, lijsttrekker van CDA Amsterdam, opende de petitie ´Beledigen is niet normaal!´. Steun zijn petitie en teken mee: www.CDA.nl/petitie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.