In het kader van Wereld Braille Dag presenteert het CDA haar landelijke verkiezingsprogramma vandaag in braille. Kandidaat-Kamerlid Lucille Werner heeft het eerste exemplaar, met daarin de ’12 prioriteiten voor Nederland’, overhandigd aan Falco van Dinteren. Falco is slechtziend en werkt in het team Diversity & Inclusion van VodafoneZiggo. Lucille en Falco gingen met elkaar in gesprek over het belang van het brailleschrift: https://youtu.be/6UjociR0iuk.
 
De eerste prioriteit in het verkiezingsprogramma ‘Zorg voor elkaar’ is de belofte dat in ons land iedereen kan meedoen en we niemand in de steek laten. Met deze publicatie in de vorm van een braille boekje wil het CDA dan ook de aandacht vestigen op de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Het braille boekje is op aanvraag te bestellen. Op de website van het CDA is tevens een voorleesfunctie geplaatst.
 
Kandidaat-Kamerlid Lucille Werner: “Bij het maken van plannen of nieuw beleid gaan we nog te vaak uit van de norm of het gemiddelde. Waarmee grote groepen zoals slechtzienden of mensen met een handicap buiten de boot dreigen te vallen, terwijl zij volwaardig mee horen te draaien in een democratie. Zeker bij zoiets belangrijks als het uitbrengen van je stem, waarbij je je van tevoren goed wilt laten informeren. En natuurlijk is het vaak geen onwil, maar het vraagt wel om een andere manier van denken. Dat is ook mijn drijfveer om de politiek in te gaan.”
 
Het braille boekje is gemaakt door de Christelijk Bibliotheek voor Blinden en slechtzienden (CBB). De CBB maakt lectuur in passende leesvormen voor mensen met een leesbeperking. Sinds 2001 wordt wereldwijd op 4 januari, de geboortedag van Louis Braille, aandacht besteed aan het belang van communicatie voor blinden en slechtzienden. Ongeveer een miljoen mensen heeft in ons land te maken met een oogaandoening die kan leiden (of al leidt) tot slechtziend- of blindheid.
 
Lucille Werner: “In deze crisistijd merkt iedereen dat het lastig is om te leven met beperkingen, zoals tijdens de huidige lockdown. Deze mensen moeten daar eigenlijk hun hele leven mee dealen. Terwijl zij net zo hard behoefte hebben aan een groot sociaal netwerk, een mooie baan of een uitje naar een concert of kroeg. Laten we er met elkaar voor zorgen dat die beperkingen zo klein mogelijk worden.”

 

Voor het verkiezingsprogramma, klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.