15 juli 2009

CDA stelt Kamervragen naar aanleiding van KRO Documentaire over Anorexia

Sabine Uitslag, Tweedekamer lid namens het CDA, stelt Kamervragen aan Minister Klink naar aanleiding van de KRO 3Doc ‘Vel over Probleem’. In de film wordt pijnlijk duidelijk dat de zorg ernstig tekort schiet als het gaat om jonge kinderen met Anorexia Nervosa.

Uitslag, die zich al geruime tijd inzet voor deze ernstige ziekte, besluit om naar aanleiding van de documentaire Kamervragen te stellen, waaronder over het feit dat huisartsen zo slecht op de hoogte zijn van deze –in de boeken bekend als de meest dodelijke- psychische aandoening.

De KRO zendt woensdagavond een thema-avond uit over Anorexia, waarbij de KRO 3Doc ‘Vel over Probleem’ centraal staat. In de film legt documentairemaker en tevens ervaringsdeskundige, Jessica Villerius, bloot wat de ziekte Anorexia Nervosa nu écht is. “Vrij snel wordt duidelijk dat het weinig met eten, gewicht en mooi willen zijn te maken heeft,” aldus Villerius. “Op een bepaald moment in de film kijk je de Anorexia recht in het gezicht aan. Hierna kan niemand meer zeggen dat het een modeverschijnsel is van aanstellerige meisjes.”

Na het vertonen van de documentaire praat Yvon Jaspers in de studio na met de maakster en de meiden die voor de documentaire maandenlang zijn gevolgd, hun familieleden en enkele behandelaars. Ook Sabine Uitslag van het CDA is aanwezig bij dit studiogesprek.

'KRO 3Doc: Vel over Probleem' wordt woensdag om 20.30 uur bij de KRO op Nederland 3 uitgezonden en erna ook te bekijken via www.uitzendinggemist.nl.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.