01 februari 2013

CDA teleurgesteld over nationalisatie SNS

Het CDA in de Tweede Kamer heeft met teleurstelling gereageerd op de nationalisatie van SNS Reaal. "De ingreep komt niet als een donderslag bij heldere hemel", stelt financieel woordvoerder Eddy van Hijum, "maar het is moeilijk te verteren dat de belastingbetaler opdraait voor de vastgoed-ellende van SNS". Minister Dijsselbloem van Financiën ziet zich genoodzaakt om 3,7 miljard euro extra kapitaal in de nieuwe staatsbank te steken. Door garanties op de afwikkeling van vastgoedtransacties neemt de staatsschuld zelfs met bijna 10 miljard euro toe.

De afgelopen weken werd duidelijk dat de vastgoedtak Property Finance, die SNS in 2006 overnam van Bouwfonds, de bank steeds verder richting de afgrond trok. Het CDA heeft er begrip voor dat minister Dijsselbloem een grote 'systeembank' - met 36 miljard euro spaargeld op de balans - niet laat omvallen. "De stabiliteit van het financiële stelsel staat voorop. Maar het mag niet zo zijn dat gewone burgers de rekening betalen, terwijl de projectontwikkelaars en banken die de commerciële vastgoedbubbel creëerden vrijuit gaan."

Van Hijum wil dan ook dat de Tweede Kamer haar controlerende taak actief oppakt en nagaat of minister Dijsselbloem de mogelijkheden van de nieuwe Interventiewet voldoende heeft benut om de belastingbetaler te ontzien. Waren private alternatieven om de bank te redden echt onhaalbaar? Ook hintte de minister onlangs op de mogelijkheid om obligatiehouders in de afwikkeling te betrekken; een mogelijkheid die niet is benut. Daarnaast wil Van Hijum weten of DNB en de minister op tijd hebben ingrepen. SNS kreeg al in 2008 een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro, maar de risico's op de vastgoedportefeuille van SNS kwamen toen niet in beeld. Bij de overname van Bouwfonds in 2006 was echter al duidelijk dat de vastgoedportefeuille niet vrij van risico's was.

Het CDA plaatst ook vraagtekens bij de extra bankenbelasting van 1 miljard euro die het kabinet de overige banken wil opleggen. "Op zich lijkt het verdedigbaar om een deel van de rekening bij de financiële sector te leggen", stelt Van Hijum. "Maar we vragen tegelijkertijd van diezelfde banken om hun financiële buffers te versterken en kwetsbaarheid te verminderen. Als deze belasting leidt tot minder kredietverlening aan ondernemers of een hogere rente voor burgers, dan schaadt dat de economische ontwikkeling en schiet het kabinet in eigen voet".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.