De einddatum voor de coronasteunpakketten komt in zicht. Het CDA steunt de afbouw van de maatregelen, maar wil wel dat er aandacht blijft voor sectoren die door de coronamaatregelen nog altijd geen normale omzetten halen.

Horeca- en evenementensector
De coronasteun van de overheid heeft veel bedrijven door de crisis geloodst. In Europa was Nederland hiermee een van de meest effectieve landen. Het aantal steunaanvragen loopt echter al sterk terug en de steun kan natuurlijk ook niet eeuwig doorgaan. Maar, stelt CDA-woordvoerder Mustafa Amhaouch: ‘Gemiddeld mag het dan beter gaan, als je van bovenaf inzoomt zie je dat bepaalde sectoren en ondernemers het nog moeilijk hebben zolang bepaalde maatregelen nog van kracht zijn.’ Hij heeft tijdens het debat hierover in de Tweede Kamer dan ook speciale aandacht gevraagd voor de horeca- en evenementensector, waar 80.000 ondernemers worstelen met de handhaving van het coronatoegangsbewijs (CTB). Een maatregel die het CDA alleen heeft kunnen accepteren indien deze tijdelijk is, voor een zo kort mogelijke periode. Ook vestigde Amhaouch de aandacht op de reisbureaus en touringcarbedrijven, ook deze sectoren ondervinden nog veel last van de beperkingen door de coronamaatregelen.

Garantiefonds voor evenementen
In het debat heeft het CDA ook aandacht gevraagd voor de organisatoren van evenementen die door een (slecht gecommuniceerde) wijziging in de aanvraagtermijn geen aanspraak meer konden maken op de garantieregeling voor evenementen. Het jaarlijkse slotconcert van de Limburgse band Rowwen Heze stond hierdoor bijvoorbeeld ook op losse schroeven. Minister Blok erkende dat de wijzigingen in de termijn verwarring veroorzaken bij de organisaties. Op verzoek van CDA en VVD gaat het kabinet zich inspannen om de aanvraagtermijn voor evenementen daarom weer terug te draaien van 3 maanden naar 3 weken.

Grenswerkers
Tijdens de coronacrisis sloot Nederland akkoorden met België en Duitsland, om te voorkomen dat thuiswerkende grenswerkers zowel in het werk- als woonland fiscaal belast zouden worden. Deze akkoorden lopen eind deze maand echter af. Op verzoek van het CDA is deze regeling nu verlengd tot het eind van dit jaar.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.