CDA
08 juli 2020

CDA vraagt leden opnieuw te stemmen na probleem stemsysteem

Dankzij een oplettende ethische hacker heeft het CDA ontdekt dat het stemsysteem voor de lijsttrekkersverkiezing te manipuleren is. Hoewel er geen aanleiding is om te denken dat er naast dit gemelde incident nog andere onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, heeft het CDA het zekere voor het onzekere genomen. Om een betrouwbare stemming te hebben zijn de reeds uitgebrachte stemmen nietig verklaard.

De stemming gaat nu per morgenochtend 9:00u opnieuw open, met extra veiligheids- en monitormaatregelen. Deze worden extern getoetst door onafhankelijk experts. Zo moeten de leden nu bijvoorbeeld ook de cijfers van hun postcode invoeren. De match tussen stemcode en postcode wordt achteraf getoetst. Dit gebeurt door een notaris, waardoor het stemmen geheim blijft. 

Wij betreuren dit zeer. Zeker in de richting van de drie kandidaten, maar ook voor de campagneteams en alle leden die hun stem hebben uitgebracht. Maar een betrouwbare stemprocedure is voor ons het allerbelangrijkste. We bedanken de hacker dat hij dit onder onze aandacht heeft gebracht.

Deze herstemming betekent dat alle stemgerechtigde leden die hun stem al hebben uitgebracht, opnieuw hun stem moeten uitbrengen. Ze worden actief geïnformeerd over deze wijzigingen. 

De stembus is open van donderdagochtend 9:00u tot zaterdag 11 juli 9:00u met bekendmaking op zaterdag om 17:00 u. De mogelijke tweede stemronde is dan van zaterdagavond 21.00 u tot dinsdagochtend 12.00 u met bekendmaking op woensdag 15 juli 12.00 uur.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.