CDA-Kamerlid Anne Kuik wil dat het kabinet recreatief gebruik van lachgas wettelijk aan banden legt. Samen met CDA-raadsleden uit het hele land pleit Kuik voor een verbod om misbruik van lachgas aan te pakken: “Slagroompatronen zijn bedoeld voor spuitbussen en niet om je hersenen een paar seconden af te sluiten van zuurstof. Toch zien we het recreatief gebruik van lachgas, met name onder jongeren,  toenemen. De negatieve gevolgen van het grootschalige gebruik van de partydrug worden steeds vaker zichtbaar in de samenleving. De laatste tijd zijn er meerdere verkeersongevallen geweest, ziekenhuizen zien het aantal lachgaspatiënten toenemen en de maatschappelijke onrust stijgt.”

Het CDA constateert enkele zorgelijke ontwikkelingen omtrent het gebruik van lachgas. De populariteit en daarmee het gebruik van lachgas als drug groeit. Ook verdienen verkopers willens en wetens aan misbruik van lachgas en daar komen zij nu nog mee weg. Veel gemeenten hebben daardoor te maken met overlast en geven aan dat landelijke wetgeving gewenst is. “Het excessieve gebruik tijdens evenementen baart ons zorgen. Een gebrek aan een landelijk verbod bemoeilijkt de handhaving en er ontstaat een wildgroei aan gemeentelijke regels. Gemeenten kunnen wel iets doen, bijvoorbeeld als het gaat om vergunningen voor festivals. Maar ze kunnen het niet in de hele gemeente verbieden, want het is nog steeds niet strafbaar om lachgas te verkopen. Dat moet veranderen”, aldus Kuik

Kuik beseft zich dat bij de uitwerking van een verbod rekening moet worden gehouden met het feit dat lachgas ook wordt gebruikt in de medische wereld en met name in de voedingsindustrie. Zij deed haar voorstel in aanloop naar het debat over het preventieakkoord. Dat debat is inmiddels verschoven en zal na de zomer terug komen op de agenda van de Tweede Kamer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.