Het CDA wil dat Defensie mee gaat doen aan de maatschappelijke diensttijd. Met de maatschappelijke diensttijd krijgen jongeren de mogelijkheid om vrijwillig een bijdrage te leveren aan de samenleving en ook zelf nieuwe ervaringen op te doen. Defensie is hier geknipt voor. Het is een veelzijdig en uitdagend bedrijf waar jongeren veel kunnen leren.

CDA woordvoerder Hanke Bruins Slot: “Ik wil dat de minister gaat bekijken welke mogelijkheden er zijn om mee te doen met de maatschappelijke diensttijd. Bij Defensie leer je samenwerken, bouw je doorzettingsvermogen op en krijg je discipline bijgebracht. Daarnaast is het zo dat Defensie voor veel jongeren een onbekende organisatie is en daar moeten we verandering in brengen.”

Militairen kom je in de samenleving helaas nog maar zelden tegen, want het uniformverbod geldt nog steeds. Je ziet militairen vooral met Prinsjesdag op televisie, op het vliegveld Eindhoven en Schiphol of bij de ingang van de Tweede Kamer.

Hanke Bruins Slot kreeg van de minister de toezegging dat zij met dit goede idee graag aan de slag gaat.

Dienstplicht voor vrouwen
Die toezegging deed de minister tijdens het debat over het wetsvoorstel om de dienstplicht voor vrouwen in te gaan voeren. Het is een wetsvoorstel met een hoog symbolisch gehalte, want de opkomstplicht is opgeschort. Er is nu een beroepsleger dat uit mannen en vrouwen bestaat. Vrouwen maken ongeveer tien procent van het leger uit.

Volgens de minister komt de dienstplicht alleen terug in uitzonderlijke situaties terug, als er sprake is van een langdurige, territoriale dreiging. Bruins Slot sprak de hoop uit dat het nog zeer lang zal duren voordat er weer sprake is van dergelijke zwaarwegende redenen om de dienstplicht weer in te voeren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.