Wij kunnen niet zonder onze vrijwilligers. Want zonder hun inzet kunnen wij niet sporten, blijven kerken dicht, kunnen scholen niets extra’s organiseren en rukt de vrijwillige brandweer niet uit. Vrijwilligers verdienen daarom onze grote waardering.

Het CDA zet zich in voor meer waardering en minder regeldruk voor vrijwilligers. Kamerlid Hanke Bruins Slot diende in 2015 haar initiatiefnota ‘’Vrijwilligers zijn kampioenen’’ in. Haar nota bestond uit verschillende voorstellen die de positie van vrijwilligers in onze samenleving kunnen versterken. Dit kabinet is daarmee aan de slag gegaan. Bekijk hieronder wat het CDA doet voor vrijwilligers:

✔ Verhoging vrijwilligers vergoeding
De vrijwilligersvergoeding wordt verhoogd. Op voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt verhoogd dit kabinet de maximale vergoeding van vrijwilligers van 4,50 naar 5 euro per uur. Ook wordt de maximale vergoeding per maand verhoogd van 150 naar 170 euro.

Omtzigt: “Dit is belangrijk, omdat vrijwilligers dan geen bonnetjes en kilometeradministratie hoeven bij te houden. Clubs kunnen zich dan gewoon bezig houden met hun kerntaken. Dat is eigenlijk ook gewoon wat ze het liefste doen.”

✔ Gratis VOG
Minister Hugo de Jonge heeft ervoor gezorgd dat vrijwilligers die werken met kwetsbaren een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgen. Hierdoor wordt het voor vrijwilligers en organisaties makkelijker om hun belangrijke werk te doen.

De Jonge: ‘Ons land leunt met z’n volle gewicht op al het grote en kleine werk dat vrijwilligers dagelijks verzetten. Alle inzet wordt gewaardeerd, of je nu aan de slag bent bij de voetbalvereniging van je zoon of wekelijks meehelpt in een verpleeghuis. Met de regeling Gratis VOG kunnen we eraan bijdragen dat dit vrijwilligerswerk zo integer en zorgvuldig mogelijk gebeurt.’
 
✔ Verlagen van de OZB
Sportclubs, muziekverenigingen, de scouting, maar onder meer ook dorpshuizen en speeltuinverenigingen krijgen een lagere heffing. Gemeenten kunnen er vanaf volgend jaar voor kiezen om de onroerendezaakbelasting (OZB) voor hen te verlagen. Door een lagere heffing kan bijvoorbeeld een lidmaatschap goedkoper worden, wat tot meer leden kan leiden.

✔ Monumenten
Vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor monumentale gebouwen zoals kerken, kastelen en musea worden beter ondersteund door de overheid. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een training of kennisverdieping.

Lenny Geluk-Poortvliet: “Vrijwilligers zijn goud waard als het gaat om het behoud van monumenten zoals kerkgebouwen. De extra uren die zij hier in steken, doen zij bijvoorbeeld in de avonduren en komen vaak bovenop een drukke baan. Dat is een hele uitdaging en vraagt ook om specifieke kennis. Training- en opleidingsmogelijkheden kunnen daarbij helpen. Vrijwilligers verdienen een extra steuntje in de rug.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.