Kandidaten TK21
14 november 2022

Eindelijk: Een landelijk verbod op lachgas

Vandaag maakte het kabinet bekend dat het bezit en de verkoop van (recreatief) lachgas per 1 januari 2023 in heel Nederland verboden zijn. Het CDA is blij met dit verbod, waar Tweede Kamerlid Anne Kuik zich al jaren hard voor maakt. 

Kuik: "Eindelijk! Eerst werd mijn oproep om een lachgasverbod nog belachelijk gemaakt, "want mensen snuiven ook nootmuskaat en dat gaan we ook niet verbieden". Maar dankzij samenwerking met lokale fracties die de noodklok bleven luiden en na vele debatten, vragen en moties in de Tweede Kamer is het nu toch geregeld."

Vorige maand schreef Kuik in een opinie in het Algemeen Dagblad waarom een verbod op lachgas nodig is. "Het inhaleren van lachgas zorgt voor ernstige gezondheidsrisico’s en jaarlijks tientallen dodelijke ongelukken in het verkeer. In de periode 2019-2021 was bij 1800 verkeersongevallen lachgas in het spel. Over 2019-2020 constateerde de Nederlandse vereniging voor Neurologie 64 dwarslaesies als gevolg van lachgasgebruik. Bepaald geen cijfers om de schouders over op te halen. 'Lachgas' klinkt vrolijk en onschuldig. Maar eigenlijk is het om te janken." Aldus Kuik.

Lees de volledige opinie hier of bekijk de video die Anne Kuik in 2019 opnam.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.