Het CDA en de ChristenUnie willen dat het kabinet de komende jaren de voedselbank structureel gaat ondersteunen. Daarvoor dient Kamerlid Evert-Jan Slootweg een initiatiefnota in. De partijen willen dat het kabinet een beroep gaat doen op Europese steun voor de voedselbanken. Door de coronacrisis voorziet de voedselbank in een steeds grotere behoefte. Tegelijkertijd kampt de voedselbank ook met problemen door de crisis. Zo wordt er minder overgebleven voedsel gedoneerd, en zijn vrijwilligers met een risicoleeftijd helaas niet inzetbaar. Juist nu heeft de voedselbank ondersteuning van de overheid nodig om dit  belangrijke werk goed voort te kunnen zetten. Daarom dienen CDA en CU de initiatiefnota ‘Meer oog voor de voedselbank’ in.

CDA Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg: ‘ We moeten over onze eigen arrogantie heen stappen en erkennen dat er ook in Nederland mensen, veelal gezinnen met kinderen, in armoede leven. Ieder kind in armoede is er een te veel. Door de coronacrisis is de rol van de voedselbank in onze samenleving verder toegenomen. En met de economische zware tijden die we tegemoet gaan zullen meer mensen een beroep gaan doen op de voedselbank. Als CDA vinden wij het onze dure plicht deze mensen te helpen.’

Voedselbanken spelen inmiddels een belangrijke rol in onze samenleving om deze mensen te helpen overleven. Zij kunnen een deel bereiken met een voedselpakket, maar lang niet iedereen. CDA en CU willen met deze nota twee vliegen in een klap slaan. Aan de ene kant moet er een wervingscampagne komen om vrijwilligers aan te trekken en aan de andere kant moeten er betere samenwerkingsverbanden komen  tussen gemeenten en voedselbanken om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. 

Naast het verhogen van de structurele bijdrage doen beide partijen ook een aantal aanbevelingen waardoor voedselbanken in gemeenten nog meer mensen kunnen bereiken. En ze vragen om samen met de lokale voedselbanken een plan op te stellen om specifieke doelgroepen, zoals kinderen, die moeilijk bereikbaar zijn, beter op te kunnen sporen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.