30 juni 2022

Game over voor de loot box

Loot boxes in videospellen moeten verboden worden. Daartoe roept het CDA het kabinet op. Loot boxes zijn een soort “schatkistjes” die game-ontwikkelaars toevoegen aan games. Met name kinderen worden met de kans op bijvoorbeeld een zeldzame digitale outfit of betere kansen om het spel te winnen gemanipuleerd om deze loot boxes te kopen. “Loot box-verslaving” ligt op de loer.

Omdat vooraf niet bekend is wat voor content je krijgt, hebben loot boxes alles weg van gokken. Zeker in combinatie met agressieve marketing, vaak gericht op kinderen, leidt dit tot situaties waarbij kinderen op rekening van hun ouders in sommige gevallen honderden euro’s uitgeven aan games.

In Nederland heeft de Kansspelautoriteit in 2019 al aan de producent van het voetbalspel Fifa, Electronic Arts, een dwangsom opgelegd vanwege deze loot boxes, maar dit werd in hoger beroep teruggedraaid. Heldere wetgeving is daarom hard nodig. Afgelopen maand heeft de Noorse consumentenbond samen met 20 andere Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hierover een rapport gepubliceerd dat oproept loot boxes aan banden te leggen.

Een groot deel van de Tweede Kamer steunt de oproep van het CDA. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal: ‘Kinderen en gezinnen moeten beschermd worden tegen deze loot boxes. Ze zijn verslavend, het is een verkapte vorm van gokken en het jaagt gezinnen op onvoorziene kosten. Daarom moeten loot boxes zo snel mogelijk verboden worden.’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.