Het CDA wil dat er zo snel mogelijk door de minister van landbouw op korte termijn maatregelen worden genomen. De aanhoudende droogte zorgt voor grote problemen voor onze boeren, tuinders en fruittelers. Zij zorgen dat dagelijks de schappen in de supermarkten gevuld zijn en dat wij voldoende eten op tafel hebben. Maar zij zijn een relatief kleine marktpartij en afhankelijk van het weer. Dat maakt hen extra kwetsbaar. Vorig jaar hadden boeren te kampen met noodweer. Hagelstenen zo groot als tennisballen vielen uit de lucht en vernielden alle kassen en gewassen. Dit jaar is het de aanhoudende droogte die ervoor zorgt dat de gewassen verpieteren onder de felle zon.

Het CDA ondersteunt daarom de oproep van LTO (Land en –Tuinbouworganisatie) voor een crisisaanpak bestaande uit technische en economische crisismaatregelen. CDA woordvoerder Jaco Geurts roept de Minister van Landbouw op om zo snel mogelijk met een reactie te komen. Geurts: ‘Zij moet serieus bekijken welke maatregelen op korte termijn passend zijn. In andere Europese landen zie je bewegingen. Het kan niet zo zijn dat het gelijke speelveld verder onder druk komt te staan."

Het is van groot belang dat er op korte termijn duidelijkheid komt. 'Ik heb ongelooflijk veel respect voor onze boeren, tuinders en fruittelers die extra hard moeten werken onder deze zware omstandigheden en soms met wanhoop moeten toezien hoe hun gewassen verpieteren.'

Naast de maatregelen op korte termijn tegen de gevolgen van de aanhoudende droogte, pleit Geurts ervoor dat op de lange termijn de Brede Weersverzekering aantrekkelijker wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door het eigen risico te verlagen en de assurantiebedoeling te verwijderen. "Boeren zorgen voor ons voedsel, zijn een relatief kleine marktpartij en afhankelijk van het weer. Dat is reden genoeg om actie te ondernemen", aldus Geurts.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.