Het toezicht en de handhaving bij drinkwaterbedrijven moet effectiever. Daar heeft Jaco Geurts voor gepleit tijdens een algemeen overleg over water. Al in 2012 werden er tekortkomingen bij alle drinkwaterbedrijven vastgesteld en kregen ze een waarschuwing.  Ondanks dat ze de tijd kregen om verbeteringen door te voeren blijken er nog steeds tekortkomingen. Geurts: “Uit onderzoek blijkt dat de drinkwaterbedrijven de gerealiseerde verbetering van de kostenefficiëntie niet meten en dat ze die daarom ook niet in de kostenraming betrekken. Ook is niet inzichtelijk welke kosten gemaakt worden voor drinkwatertaken en welke kosten er zijn voor andere zaken. Zijn we niet toe aan effectief toezicht en handhaving, zo vraag ik de minister.”

Geurts ging ook in op het beleid bij organisatie op het gebied van onze waterveiligheid. “De betrokken organisaties op het gebied van onze waterveiligheid zouden veel meer werk kunnen maken van een gezamenlijke aanpak. En ook het daadwerkelijk uitvoeren van dat beleid kan beter.”

Als het om het beschermingsbeleid op het gebied van water gaat, pleit het CDA voor een krachtig beleid, waarbij een integrale lange termijnvisie centraal staat. Rijkswaterstaat en de overige uitvoerders van het deltaprogramma zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het waterbeleid, en dat doen zij goed, zei Geurts. Dat blijkt ook uit de evaluatie van de Deltawet en het deltaprogramma: die heeft een positief oordeel opgeleverd, al zijn er dus nog wel wat verbeterpunten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.