Minister Ferd Grapperhaus heeft veel respect voor alle hulpverleners die oudejaarsnacht keihard hebben hebben gewerkt. Hij vindt het treurig dat een deel van het nog steeds wordt lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd. ¨De straf voor het hinderen van hulpverleners mag wat mij betreft omhoog. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer¨.

31 december maakte de minister een ronde langs diverse politiebureaus en brandweerkazernes. "Als ik met de mensen spreek die het al een aantal jaren doen, stel ik vast dat het de afgelopen jaren is toegenomen. Ik vind dat echt schandalig en het past niet in onze samenleving. Ik zet daar stevig op in. Ik heb ook tegen de hulpverleners gezegd dat we de tendens de andere kant opduwen."

Wetsvoorstel

Eind 2018 diende Grapperhaus een wetsvoorstel in om het hinderen en lastig vallen van hulpverleners forst te straffen. Grapperhaus: ¨Daarmee heb je nog niet het hele probleem opgelost, maar geef je wel lik op stuk aan voor de daders. Ik vind daarnaast ook dat we als samenleving in de spiegel moeten kijken. Het begint bij ouders die hun kinderen moeten aanspreken. Het zijn vaak jonge mensen van 14 tot 16 jaar die zich misdragen."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.