Het CDA wil van de Volksbank, de voormalige SNS bank, een nieuwe coöperatieve bank maken. Daarvoor pleit fractievoorzitter Pieter Heerma in een interview in dagblad Trouw: “Er is behoefte aan iets wat lijkt op de oude Postbank. Een bank waar je binnen kan stappen, waar je de mensen kent, met simpele en eerlijke producten, waar het midden- en kleinbedrijf geld kan lenen.” 

Mensen zijn vervreemd geraakt van grote bedrijven en bureaucratie van de overheid. Een nieuwe coöperatieve bank heeft kantoren dichtbij de klant en staat weer in dienst van de burger. ‘’Traditioneel hadden we een balans tussen markt, overheid en samenleving. Markt en overheid stonden daarbij in dienst van de samenleving. Maar het is steeds meer markt, overheid en individu. Daarbij werd de markt steeds liberaler, terwijl de overheid ging geloven dat rechtvaardigheid in systemen te vatten is. Het individu krijgt dan het slechtste van twee werelden: kilte zonder moraal en het recht van de sterkste uit de markt, en bureaucratie van de overheid. Het antwoord moet uit de samenleving komen, een bank die van de leden is.”

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid constateerde dat de grote banken in Nederland te veel op elkaar lijken. Een nieuwe bank, waar mensen kunnen lenen en sparen, zet bestaande banken onder druk om zich maatschappelijke verantwoord te gedragen. Heerma: “Zo’n bank zonder bonussen zal ook meer tuchtigende werking hebben richting gedrag van andere banken.”

De Volksbank is de opvolger van de SNS bank. Deze bank werd tijdens de kredietcrisis in 2013 genationaliseerd en is sindsdien nog in overheidshanden. In de komende periode moet de politiek beslissen over de toekomst van de bank.Lees hier het hele interview met fractievoorzitter Pieter Heerma in Trouw

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.