De roep om meer perspectief vanuit de samenleving werd de afgelopen weken steeds luider. Tijdens het debat over de ontwikkelingen van het coronavirus heeft fractievoorzitter Pieter Heerma zich deze week positief uitgesproken over het perspectief waarmee het kabinet eerder deze week kwam.  

Om een tweede piek in het aantal besmettingen te voorkomen, moet er zo voorzichtig mogelijk gehandeld worden. Maar tegelijkertijd zijn er ouderen in verpleeghuizen afgesloten van hun dierbaren en zitten MKB bedrijven gevangen, vrezend voor faillissement. Werknemers die bang zijn of 1,5 meter afstand bewaren in de praktijk voor hen wel mogelijk is en zieke mensen die door de coronacrisis wachten op uitgestelde reguliere zorg. Heerma: ‘’Niemand kan claimen het ultieme en definitieve antwoord op al deze tegengestelde dilemma’s te hebben. De zware verantwoordelijkheid voor het antwoord dat wel gegeven moet worden, rust op de schouders van het kabinet.”  

Het is van groot belang dat er snel en effectief wordt ingegrepen bij een uitbraak van besmettingen. Hiervoor zijn voldoende testcapaciteit en uitgebreid bron en contactonderzoek cruciaal. Heerma vroeg in het debat de minister hoe dit er in de praktijk uit gaat zien en of er voldoende benodigde capaciteit is indien een uitbraak plaats vindt. 

De ruimte die is gekomen om de maatregelen te versoepelen is een verdienste van de maatregelen die eerder zijn genomen en van iedereen die zich verstandig en gedisciplineerd gedragen heeft. De gezamenlijke verantwoordelijkheid die we nu moeten nemen is minstens net zo groot en gaat langer duren. ‘’Alleen als iedereen verantwoordelijkheid neemt en zich blijft houden aan de maatregelen, rust en geduld opbrengt dan kunnen we samen deze afdaling uit deze crisis tot een succes maken. Hou vol, houd moed, samen staan we sterk’’ aldus Heerma.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.