Nederland snakt naar een samenleving zonder corona en zonder coronamaatregelen. “Maar het aantal besmettingen is hoog. De druk op de ziekenhuizen en de ic's is zelfs een stuk hoger dan een aantal weken geleden. In dat kader vind ik het verdedigbaar dat het kabinet zegt: we gaan nu niet versoepelen, we gaan eerst kijken naar de ontwikkelingen in de komende weken en we gaan er over een week weer naar kijken.” Dat zei Pieter Heerma tijdens het coronadebat van deze week.

Hij stond ook stil bij het tempo waarin wordt gevaccineerd. Afgelopen dinsdag stuurde het kabinet een brief waaruit blijkt dat we door verminderde spillage, door voorraden die veel minder groot zijn dan werd aangenomen en door het bijwerken van de administratie rondom AstraZeneca veel verder zijn dan iedereen een week lang gedacht heeft. Heerma: “Inmiddels zitten we op een tempo van 650.000 prikken in een week. Volgens mij zijn er tot en met vandaag 4 miljoen prikken gezet. Als de cijfers zo veel beter zijn dan iedereen aanneemt, waarom kan dat dan niet eerder duidelijk zijn, ook met het oog op heel veel van de onrust en zorg die hierover ontstaat?”

Heerma toonde verder begrip voor het feit dat vanwege het mooiere weer steeds meer mensen behoefte krijgen aan ontmoetingen in parken en op terrasjes. Maar dan wel goed verspreid. Grote samenscholingen in bijvoorbeeld het Vondelpark zouden kunnen worden voorkomen door terrassen of pop-up horeca over veel verschillende plekken te verspreiden. “Het kan ook zijn dat het probleem in grote steden echt anders is dan in andere steden, want ik heb ook de burgemeesters van andere steden horen zeggen: doe het alsjeblieft niet. Maar dan moeten de burgemeesters van die grote steden dus geholpen kunnen worden om het daar beter te verspreiden.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.