Staatssecretaris Knops komt met een plan om  digibeten digitaal vaardiger te maken. Het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties trekt hiervoor vanaf 2019 ruim vijf miljoen euro per jaar uit. Het kabinet vindt het belangrijk dat niemand achterblijft. Knops:“ Iedereen moet mee kunnen doen in de digitale samenleving’’.

Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland vinden het moeilijk om digitale apparaten te gebruiken. ''Je ziet vaak niet aan mensen dat ze moeite hebben met internet of digitale apparaten”, zegt Knops.
Er komen bijvoorbeeld meer computercursussen en ook de ouderenzorg gaat helpen bij het gebruik van de smartphones en tablets. Daarnaast pleit de staatssecretaris voor een publiekscampagne. ''Sommige mensen schamen zich om hulp te vragen'', zegt Knops. ''Die personen kunnen prima lezen en schrijven, maar vinden het wél eng om achter een computer te gaan zitten en op een toets te drukken. Als iemand uit hun omgeving hen zou helpen – denk aan een kleinkind of een buurman – wordt de drempel lager. Daarom komt er ook een publiekscampagne om dit probleem onder de aandacht te brengen.”

Een deel van Nederland zal nooit gebruik maken van het internet. Knops wil niemand dwingen maar vindt het zijn verantwoordelijkheid om iedereen de mogelijkheid te bieden om mee te doen. De Nationale Ombudsman kwam vorig jaar met het nieuws dat de overheid er vaak te gemakkelijk vanuit gaat dat iedereen digitaal mee kan komen. Voor die mensen die niet mee kunnen komen is er te weinig hulp.
De plannen van staatssecretaris Knops zijn bedoeld om juist die mensen in de toekomst mee te laten doen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.