Het CDA maakt zich ernstig zorgen over de negatieve effecten van energiedrankjes op jongeren. Daarom heeft woordvoerder Anne Kuik tijdens het Vragenuurtje de staatssecretaris gevraagd om maatregelen te nemen.


Kuik: “De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft alarm geslagen over het gebruik van deze energiedrankjes door kinderen. Rusteloosheid en hartritmestoornissen na een hoge inname waren al bekend als schadelijke gevolgen, maar het blijkt nu zelfs al tot enkele sterfgevallen te hebben geleid.” Kuik pleitte ervoor om de verkoop en consumptie van deze drankjes minder aantrekkelijk te maken.


Er staat wel een waarschuwing op de blikjes, maar dat zijn zulke kleine lettertjes dat je je kunt afvragen of het überhaupt effect heeft. Het CDA vindt dat onvoldoende, en zou graag zien dat de staatssecretaris zich ook hier inzet voor heldere waarschuwingen, zoals ook bij sigaretten plaatsvindt.


Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) gaf aan dat hij de zorgen van het CDA deelt. Hij laat een onderzoek doen naar de omvang van het probleem en de mogelijke maatregelen. Verder gaat hij met de sector in gesprek over hoe serieus ze hun eigen afspraken op dit gebied naleven. Ook in het nationaal preventieakkoord, dat komende zomer klaar zal zijn, zal hij het onderwerp aan de orde stellen. Tot slot zei hij toe ook het probleem van de kleine lettertjes mee te nemen bij de aanpak van het probleem.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.