Twee op de drie meisjes en vrouwen zijn vorig jaar lastiggevallen op straat, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek over straatintimidatie. Tweede Kamerlid Anne Kuik wil de strafbaarstelling zo snel mogelijk geregeld hebben: “Het is niet normaal dat meiden en vrouwen worden nagefloten, nageroepen en zelfs achtervolgd worden. Ik kan me goed voorstellen dat ze zich dan onveilig voelen op straat. Straatintimidatie is in welke vorm dan ook onacceptabel. We moeten grenzen trekken en een norm te stellen, want die zit schijnbaar bij teveel mensen niet tussen de oren. Dit accepteren we niet.”

In 2018 heeft oud-Kamerlid Madeleine van Toorenburg samen met Lodewijk Asscher (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel ingediend om seksuele intimidatie als overtreding strafbaar te stellen. Dit voorstel wordt dankzij het werk van oud-minister Ferd Grapperhaus nu verwerkt in nieuwe wetgeving. Wat het CDA betreft komt die wet snel naar de Tweede Kamer voor de behandeling.

Sommige gemeenten zijn al aan de slag gegaan met lokale regelgeving waarin straatintimidatie strafbaar werd gesteld, maar dat houdt geen stand bij de rechter. Daarom is het noodzakelijk dat er landelijke wetgeving komt om paal en perk aan straatintimidatie te stellen. Strafbaarstelling is volgens Kuik niet de enige oplossing: “Het is ook gewoon een kwestie van opvoeding en het creëren van een cultuuromslag. Daarom is het goed dat veel CDA-raadsleden aandringen op een preventieve aanpak. De combinatie van al deze zaken kan ervoor zorgen dat we straatintimidatie daadwerkelijk terugdringen en dat fatsoen op straat weer terugkeert.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.