Tweede Kamerlid Anne Kuik wil onderzoeken hoe in Nederland het gelijkheidsmodel, waarbij het kopen van seks strafbaar wordt gesteld, ingevoerd kan worden. Vandaag dient zij een voorstel in tijdens het debat over het burgerinitiatief van Exxpose. Het CDA schaart zich daarmee achter de oproep van de jongerenbeweging.

Volgens Kuik komen trauma’s, geweld, verslavingen en uitbuiting veel vaker voor dan in welke sector dan ook. ‘Wat zegt het dat op de wallen meer dan 95% jonge vrouwen uit arme gebieden in Oost-Europa werkzaam zijn? Is het niet de taak van de overheid om kwetsbare vrouwen te beschermen, tegen mensen die misbruik willen maken van hun situatie?’, vraagt zij zich af. Door het kopen van seks strafbaar te stellen, wordt de opsporing en vervolging van misstanden makkelijker, denkt Kuik.

Het Kamerlid verwacht niet dat misstanden en prostitutie helemaal zullen verdwijnen. Maar in landen waar het gelijkheidsmodel is ingevoerd, leidt het tot minder sekskopers, minder mensenhandel en minder straatprostitutie. Kuik: “De vrouwen die het vrijwillig doen en in de etalage staan, mogen geen dekmantel vormen voor een magazijn aan misstanden. De vrouwen die te maken hebben met trauma’s en geweld zie je niet op tv. En vergis je niet, er gebeurt in Nederland nu al heel veel in de illegaliteit”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.