Minister Schouten van Visserij staat positief tegenover het voorstel van Jaco Geurts om in het belang van de pulskorvissers een speciale gezant aan te stellen. Deze gezant moet met de Fransen in gesprek gaan over het naderende pulskorverbod.

Geurts: “Je moet het zien als een soort verkenner, die moet gaan verkennen waar er nog ruimte zit rondom het Europese pulskorverbod bij de Fransen.  Ik hoop natuurlijk dat de Europese Commissie, die eerst aan onze kant stond, uiteindelijk die verordening toch terug draait. Maar we zullen hier ook met de Fransen over moeten onderhandelen.”

De Fransen zijn de aanvoerders van het verzet tegen deze vismethode, waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net ingedreven. Het is een zeer innovatieve methode, die minder brandstof kost en positief is voor de ecologie.

Geurts: “Nederland heeft veel onderzoek gedaan naar deze methode, samen met onze vissers, in samenwerking met de Europese Commissie. De Nederlandse vloot is hypermodern. De Fransen hebben een verouderde vloot, en zien door verschillende oorzaken hun vangstopbrengst teruglopen. Als er een verbod komt, worden onze vissers terug gezet naar het stoomtijdperk.”

De minister heeft de Tweede Kamer gevraagd om een kandidaat voor te dragen voor die post. Daarbij is haast geboden, want de onderhandelingen over de vernieuwende Nederlandse vismethode naderen het einde en het ziet er voor Nederland niet goed uit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.