Gepensioneerden moeten rechten kunnen ontlenen aan het pensioenoverzicht dat zij jaarlijks krijgen van hun pensioenfonds. Daartoe moet de regering binnen een half jaar een wetsvoorstel indienen. Dat staat in de motie die dinsdag werd aangenomen in de Tweede Kamer tegen het advies van minister Koolmees in.

Op dit moment vorderen pensioenfondsen soms nog jaren uitgekeerde pensioenen terug omdat zij zelf achter een fout komen. Zo vordert het ABP nu bij 700 mensen een toeslag terug, terwijl die mensen zelf niet konden weten dat zij er geen recht op hadden. De mensen kregen zelfs geen inzicht in de berekening, gewoon een bericht dat het ABP het geld ging inhouden. Een aantal mensen komt daardoor acuut in de problemen.

Het CDA vindt dit onbestaanbaar en heeft over deze casus specifieke spoedvragen gesteld. Maar de zaak is veel algemener. Want sinds vorige week loopt de mailbox van kamerlid Omtzigt vol met voorbeelden van fondsen, die geen inzicht geven in hun eigen berekeningen en geld terugvorderen, waarop mensen dachten recht te hebben. Het stond immers op hun pensioenoverzicht en werd uitbetaald.
Omtzigt: ‘’Dat zou dus betekenen dat het pensioenoverzicht volledig waardeloos is. Dat vinden wij als CDA onwenselijk.''

Gepensioneerden mogen dus niet opdraaien voor de fouten van pensioenfondsen. Kamerlid Pieter Omtzigt: ‘’Gepensioneerden moeten op hun pensioen kunnen rekenen. Daarom krijgen zij met dit voorstel meer zekerheid over hun pensioenoverzicht en over al uitbetaalde pensioenen. Minister Koolmees moet onmiddellijk aan de bak.’’

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.