13 december 2016

Politie moet meer kunnen doen tegen computercriminaliteit

Vriend en vijand zijn het erover eens dat politie en justitie achterstand hebben opgelopen in de bestrijding van criminaliteit via internet.
Met de dreigingen waarmee wij ons geconfronteerd zien, is dat voor het CDA een punt van zorg. Die achterstand moet rap worden ingelopen en daartoe dient het voorliggende en beslist noodzakelijke wetsvoorstel.
Straks mag de politie onder strikte voorwaarden een geautomatiseerd werk (denk bijvoorbeeld aan een computer) dat in gebruik is bij een verdachte van ernstige delicten, heimelijk bekijken. 
Maar alleen dan. Dus de politie gaat niet speuren naar ouders die via internet een kerstkado kopen. Integendeel. Een bijkomend gevolg van voorliggend voorstel is zelfs dat het internet voor de gewone burger veiliger wordt. Als de politie namelijk stuit op een zwakheid in het systeem (omdat ze straks op internet actiever mogen zijn dan nu mag), dan moeten ze dat melden bij de ontwerper. Alleen maar goed. Die gaten kunnen dus worden gedicht. En moet dat terstond? Liefst wel, maar geven wij de politie wel enige ruimte om ernstige delicten te voorkomen.
Wat het CDA betreft graag.

Zwakheden blijken te koop. Zoals misdadigers overal een markt in zien, blijkt ook het bedreigen van veilig internet een lucratieve business. Is het dan zo gek dat de politie hier gebruik van wil kunnen maken? Om kinderpornonetwerken aan te kunnen pakken en/of terroristische aanslagen te voorkomen? Natuurlijk niet. Onze opsporingdiensten kunnen straks eindelijk zonder handboeien criminelen te lijf en dat is maar goed ook.

Tot slot. Een veilig internet is van groot belang. Onze politie en justitie zijn in dezen onze partner. Ook op internet wil men criminelen stoppen en vervolgen, net als in onze fysieke wereld. Het CDA hecht aan onze rechtstaat en dus aan de strikte voorwaarden. Zo mogen de bevoegdheden alleen worden ingezet op vordering van de Officier van Justitie en met toestemming van de rechter-commissaris. Daarbij houdt ook een Centrale Toetsingscommissie van het Openbaar Ministerie een oogje in het zeil.

Laat u dus niets wijsmaken. Niet onze politie en justitie zijn de vijand, maar zij die via internet onze open samenleving bedreigen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.